ACV dreigt met juridische actie tegen loonmarge van 0,4 procent

ACV-voorzitter Marc Leemans. ©BELGA

Het christelijke ACV, de grootste vakbond van het land, onderzoekt juridische stappen tegen de overheid als de lonen dit en volgend jaar maximaal met 0,4 procent boven op de index kunnen stijgen. Dat heeft ACV-voorzitter Marc Leemans gezegd tijdens zijn Rerum Novarum-toespraak.

Na het mislukte loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties heeft de regering-De Croo vorige week een bemiddelingsvoorstel voor hogere lonen uitgewerkt. De lonen in de privésector zouden dit en volgend jaar met maximaal 0,4 procent stijgen boven op een verwachte indexering van 2,8 procent. Bedrijven die het in de coronacrisis goed hebben gedaan, kunnen ook een eenmalige coronapremie van maximaal 500 euro geven.

De essentie

  • ACV-voorzitter Marc Leemans kondigt juridische acties aan tegen de loonmarge van 0,4 procent.
  • De grootste vakbond van het land vindt dat de loonmarge niet eerlijk wordt berekend.
  • De regering-De Croo maakte de sociale partners een bemiddelingsvoorstel over, maar dat heeft geen kans op slagen.
  • De federale regering zal zelf de loonmarge moeten bepalen.

De kopstukken van de vakbonden en de werkgeversorganisaties bespraken het bemiddelingsvoorstel maandag en woensdag in de Groep van Tien, maar het is duidelijk dat ze niet tot een akkoord zullen komen. In zijn toespraak op Rerum Novarum, de feestdag van de christelijke zuil, stelde ACV-voorzitter Marc Leemans het glashelder. De grootste vakbond van het land spreekt over een ‘schamele marge van maximaal 0,4 procent’ en beraadt zich over ‘juridische stappen tegen de wet en het koninklijk besluit dat de 0,4 procent zal vastleggen’.

Concurrentiepositie

Om de concurrentiekracht van onze bedrijven te beschermen schrijft de wet van 1996 voor dat de loonstijgingen in ons land de evolutie van de lonen in de buurlanden moeten volgen. De wet kon echter niet voorkomen dat onze bedrijven toch een loonkostenhandicap tegenover de buurlanden opbouwden, waarop ze door de regering-Michel werd verstrengd. De vakbonden, maar ook de socialisten die nu mee besturen, hebben de door de vorige regering doorgevoerde wijzigingen aan de wet altijd bestreden. Tijdens de vorming van de regering-De Croo werd onder druk van de liberalen echter beslist dat er niet aan zou worden geraakt.

De loonnormwet veroorzaakt veel spanningen. Ze zal dat over twee jaar, net voor politieke verkiezingen, nog meer doen.
Marc Leemans
ACV-voorzitter

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) berekende op basis van de gewijzigde wet dat de lonen dit en volgend jaar met 0,4 procent mogen stijgen boven op de index. De loononderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties op basis van dat cijfer mislukten. Door een coronapremie in het vooruitzicht te stellen, hoopte de regering-De Croo het overleg recht te trekken. Dat is niet gelukt. De regering zal de loonnorm in een wet moeten gieten.

Het ACV is echter niet van plan de strijdbijl te begraven en kondigt juridische stappen aan. ‘De loonnormwet veroorzaakt veel spanningen’, zegt Leemans. ‘En ze zal dat over twee jaar, net voor politieke verkiezingen, nog meer doen. Want de loonnormwet zet de welvaart en het welzijn van ons en onze kinderen heel sterk onder druk.’ De vakbond is er nog niet uit welke actie ze precies zal ondernemen. Daarvoor wacht ze een regeringsbeslissing over de loonnorm af.

Minimumlonen

Volgens de wet van 1996 kan de regering een maand de tijd nemen om te bemiddelen tussen de sociale partners. Pas als er dan geen akkoord is, moet ze de loonnorm zelf vastleggen. Over de lonen gaan de sociale partners niet meer spreken, maar ze hebben zich wel geëngageerd om een akkoord te sluiten over hogere minimumlonen en een regeling voor overuren en voor de eindeloopbaan, in de vorm van soepeler landingsbanen.

Als de werkgevers die verhoging weigeren, is er nergens een akkoord over en zal er totale vrijheid zijn om te onderhandelen over de lonen.
Paul Magnette
PS-voorzitter

In een poging de werkgevers toegeeflijker te maken, maakte PS-voorzitter Paul Magnette vorige week duidelijk dat de regering de loonnorm niet gaat vastleggen als geen akkoord wordt gesloten over hogere minimumlonen. ‘Als de werkgevers die verhoging weigeren, is er nergens een akkoord over en zal er totale vrijheid zijn om te onderhandelen over de lonen’, klonk het toen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud