Advertentie

ACV naar loonoverleg met stevige eisen

ACV-voorzitter Marc Leemans gaat dan toch met de vakbonden onderhandelen over hogere lonen. ©BELGA

De christelijke vakbond ACV gaat toch met de werkgeversorganisaties onderhandelen over hogere lonen. Wel verbindt voorzitter Marc Leemans drie strikte eisen aan dat loonoverleg.

'Na rijp beraad heeft het ACV toch beslist om de loononderhandelingen met de werkgevers aan te vatten’, zegt voorzitter Marc Leemans. De grootste vakbond van het land had er eerder mee gedreigd om niet aan de onderhandelingstafel te komen. Dat dreigement was een reactie op de verstrenging van de Wet van 1996, die bepaalt hoeveel speelruimte de bonden en de werkgeversorganisaties krijgen om de lonen te verhogen.

De loonmarge is sinds 1996 afhankelijk van de loonevolutie in de buurlanden. De bedoeling was om onze lonen in hetzelfde tempo te laten stijgen als die in Nederland, Frankrijk en Duitsland. De loonevolutie bij de buren werd evenwel steevast overschat, waardoor de sociale partners onze lonen de afgelopen jaren te snel lieten toenemen. Daardoor bouwde ons land een bijkomende loonkostenhandicap op boven op de handicap die eerder al werd opgebouwd.

Loonkostenhandicap

Door de loonmatiging van de voorbije jaren en de indexsprong die de regering-Michel doorvoerde, is de loonkostenhandicap die sinds 1996 werd opgebouwd zo goed als weggewerkt. Om nieuwe ontsporingen te voorkomen en om het voordien opgebouwde verschil weg te werken, heeft de regering-Michel tijdens de begrotingsonderhandelingen van oktober beslist om de Wet van 1996 te verstrengen.

De vakbonden zijn bijzonder kwaad over die wetswijziging, want zij vrezen dat bij de loononderhandelingen die donderdag starten nauwelijks ruimte zal zijn voor opslag. ‘De regering heeft de onderhandelingen gemanipuleerd, maar we komen aan tafel zitten omdat we niet het verwijt willen krijgen onverantwoordelijk te zijn’, zegt Leemans.

Eisenpakket

Wel zakt het ACV met een serieus eisenpakket naar de onderhandelingen af. ‘We willen dat de werknemers een serieuze koopkrachtverhoging krijgen, want via de indexsprong en de btw-verhogingen financieren zij de lastenverlagingen voor de bedrijven die de regering heeft doorgevoerd’, zegt Leemans. ‘Tegelijk eisen we garanties van de werkgevers dat die lastendalingen tot extra jobs zullen leiden. Tot nog toe hebben ze dat niet willen doen.’

Een derde eis van het ACV is meer werkbaar werk. ‘De regering-Michel heeft bij haar aantreden beloofd om maatregelen te nemen die het werknemers moet toelaten langer aan de slag te blijven. Maar in de uiteindelijke beslissingen zit enkel meer flexibiliteit voor de bedrijven opgenomen. Wij gaan daarom eigen voorstellen op tafel leggen en we verwachten dat de werkgevers daarin meegaan.’

Uitgehold

De uiteindelijke flexibiliseringsmaatregelen die de federale regering tijdens het begrotingsoverleg afklopte, zijn al een afgezwakte versie van eerdere plannen. Tot groot ongenoegen van meerderheidspartijen Open VLD en N-VA heeft minister van Werk Kris Peeters (CD&V) onder druk van het ACV de flexibilisering van de 38 urenweek serieus uitgehold. Toch ligt er voor de christelijke vakbond altijd te weinig op tafel voor de werknemers, waardoor Leemans opnieuw de druk opvoert.

Van de eerste vergadering tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties donderdag in de Groep van Tien wordt weinig verwacht. Het overleg heeft tot doel de temperatuur tussen beide partijen te meten. Erg hartelijk zal de sfeer niet zijn, want de Franstalige vleugel van de socialistische vakbond ABVV heeft al met nieuwe stakingen gedreigd als er te weinig ruimte is voor hogere lonen. ‘Chantage’, klinkt het in werkgeverskringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud