ACV: 'Pleidooi VBO is ongehoord'

ACV-topman Marc Leemans (links). ©Photo News

De christelijke vakbond ACV verwijt het VBO 'steeds meer' te willen, nadat de werkgeversorganisatie had gepleit dat de opbrengst van de taxshift naar bedrijven moet gaan, niet naar werknemers.

Het pleidooi van werkgeversorganisatie VBO dat de opbrengst van de taxshift naar de bedrijven moet gaan, is de christelijke vakbond ACV in het verkeerde keelgat geschoten. 'Het is blijkbaar nooit genoeg voor het VBO, dat altijd meer wil', klinkt het zondag in een persbericht.

In een interview met De Tijd lanceerde Pieter Timmermans, de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen, het pleidooi dat de lastenverschuiving die de regering-Michel wil doorvoeren, moet leiden tot lagere loonkosten voor de bedrijven en niet tot hogere nettolonen. Daarmee gaat Timmermans wel in tegen de regering-Michel, want die mikt in de eerste plaats op de verlaging van de personenbelasting, zodat werknemers netto meer overhouden.

Dat is ook de mening van de christelijke vakbond. Volgens het ACV krijgen de werkgevers al een heleboel cadeaus - zoals de indexsprong, lastenverlagingen en loonkostsubsidies - 'zonder dat daar enig engagement rond jobcreatie' tegenover staat. 'Als je met alle loonkostsubsidies rekening houdt, is de gemiddelde loonkloof met de buurlanden meer dan weggewerkt', meent het ACV, dat het pleidooi van VBO-topman Timmermans dan ook 'ongehoord' vindt.

Voor de vakbond moet de opbrengst van de taxshift gaan naar het herstel van de koopkracht van werknemers en van wie een uitkering krijgt. 'Alleen zo kan deze regering zich nog enigszins sociaal rehabiliteren', klinkt het.

ACV-topman Marc Leemans maakte vrijdag al bekend dat zijn vakbond de indexsprong, die de regering-Michel invoerde, via het Grondwettelijk Hof wil aanvechten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud