Advertentie

ACV schiet met scherp op voedselagentschap

©BELGA

In binnen- én buitenland is veel kritiek te horen over hoe het federaal voedselagentschap FAVV communiceert over de eiercrisis. Ook intern rommelt het.

ACV Openbare Diensten hekelt maandagmiddag in een persbericht in opvallend scherpe bewoordingen 'het gebrek aan zowel interne als externe communicatie' van FAVV-topman Herman Diricks.

De christelijke vakbond klaagt ook de trage procedures bij het agentschap aan, nu blijkt dat het in juni al wist van de aanwezigheid van het insecticide fipronil in eieren en maatregelen nam, maar daar niet over communiceerde. 

Proceduritis

De eiercrisis is 'al twee maanden bekend en er moet nog een strikte procedure worden gevolgd opdat bepaalde laboratoria kunnen overgaan tot de noodzakelijke analyse van eieren', hekelt de bond.

CEO Herman Diricks laat nergens zelf zijn stem horen. Ook intern wordt er slecht communiceerd.
ACV Openbare Diensten

'ACV Openbare diensten heeft in de voorbije jaren die 'proceduritis' aangekaart omdat door het bos de bomen niet meer te zien zijn.' 

Ook gedelegeerd bestuurder Herman Diricks moet het ontgelden. De communicatie naar de buitenwereld verloopt via de woordvoerder, 'terwijl de CEO van het FAVV nergens zijn stem laat horen'.

Maar ook de interne communicatie laat te wensen over, vervolgt de christelijke bond. Het personeel zou 'bijna geen boodschappen' over de eiercrisis krijgen. 'Alle nieuws daarover moet het kennelijk via de pers vernemen.'

Oppositie 

De oppositie nam eind vorige week al de regering onder vuur wegens de communicatie van het FAVV in de fipronilzaak. De groenen en socialisten eisten een spoedzitting van de Kamercommissie Economie en Landbouw om de bevoegde ministers aan de tand te voelen. 

Die zitting gaat woensdagvoormiddag door. Eerst was sprake van dinsdag, maar dat bleek onhaalbaar. Woensdag zullen minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) voor de commissie verschijnen. 

Ducarme zette het FAVV, waarvoor hij bevoegd is, zondag al in de wind door het publiekelijk om meer info te vragen.

Hij herhaalde maandagochtend op de Franstalige radio dat de communicatie aan de consument het belangrijkst moet zijn voor het FAVV. Het agentschap had gezegd dat het met mondjesmaat informatie had verspreid 'in het belang van het gerechtelijk onderzoek'. 

Ook in het buitenland ligt het FAVV onder vuur. Duitsland en Nederland kunnen er niet om lachen dat ze pas recent op de hoogte werden gebracht van de fipronilbesmetting. Het FAVV was al sinds juni op de hoogte omdat een kippenboer uit Sint-Niklaas een melding had gemaakt van de fipronilbesmetting van zijn eieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud