ACV-topman Leemans pleit voor coronabelasting

ACV-voorzitter Marc Leemans. ©Photo News

Marc Leemans, de voorzitter van de christelijke vakbond ACV, vindt dat CD&V een Vivaldi-coalitie moet vormen met de socialisten, de groenen en de liberalen.

'Het Zweedse beleid van de regering-Michel mag niet voortgezet worden', zegt Leemans in De Morgen.

De vakbondsvoorzitter pleit voor een socialer beleid waarbij de sterkste schouders niet langer ontzien worden. Hij schuift een crisis- of coronabelasting naar voren: een progressieve bijdrage van de mensen die meer hebben.

Inkomen uit arbeid moet volgens Leemans gelijker worden belast. 'Werknemers met een bedrijfswagen en andere extralegale voordelen uit de cafetariaplannen moeten meer bijdragen. Van al die voordelen zien de mensen in de non-profit niets. En veel mensen in de privé evenmin.'

Volgens Leemans is er nood aan een marshallplan. Een vermogenswinstbelasting alleen zal niet volstaan om de miljardenput te delgen. Andere pistes zijn brugpensioen voor oudere mensen die afgedankt worden bij herstructureringen en een kortere werkweek.

CD&V

CD&V heeft haar rol te spelen in een socialer beleid, zegt Leemans. De partij is zwaar verdeeld over een deelname aan een Vivaldi-coalitie met socialisten, groenen en liberalen. 'Hoe gaat CD&V uitleggen dat ze niet meestapt in een socialer beleid?'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud