ACW schuift factuur fiscus deels door naar verbonden

De regio’s worden betrokken bij de BBI-factuur van het ACW. ©BELGA

De regionale verbonden van het ACW nemen een deel van de factuur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) voor de koepel voor hun rekening. Dat wordt niet overal gesmaakt.

Eind vorig jaar bleek dat het onderzoek van de BBI naar het winstbewijzendossier van het ACW, de christelijke beweging opzadelt met een belastingverhoging van 9,5 miljoen euro. Het ACW vocht die niet aan, waardoor de extra factuur moet worden betaald.

Nu blijkt dat 8 van de 9,5 miljoen euro niet van de vennootschap Sociaal Engagement, waarop het fiscaal onderzoek sloeg, zelf komt maar wel van de verbonden van het ACW, zeg maar de regio’s. Dat vernam De Tijd en het wordt bevestigd door verschillende toplui bij de verbonden. De bedragen die zij betalen variëren van 100.000 euro voor Gent tot 1,5 miljoen voor West-Vlaanderen. Andere verbonden zijn onder meer Antwerpen, Mechelen en Brussel.

De verdeling heeft te maken met hun belang in de coöperatieve vennootschap Sociaal Engagement, zegt Jurgen D’Ours, de woordvoerder van het ACW die ook bevestigt dat de verbonden bijdragen. In feite spreekt het ACW voor de BBI-factuur dus zijn aandeelhouders aan, zoals een ander bedrijf dat zou doen bij een kapitaalverhoging, in plaats van uit de eigen middelen te putten - er zijn nog reserves - of een lening aan te gaan.

Steentje

Sommige verbonden zien daar geen graten in. ‘We zijn één organisatie. Het spreekt voor zich dat we ons solidair opstellen’, valt bij een verbond te horen. ‘Dit is geen dictaat uit Brussel. Dit is gezamenlijk beslist. Er waren meerdere vergaderingen over hoe we dit zouden aanpakken en uiteindelijk is besloten dat iedereen zijn steentje zou bijdragen’, wordt elders gezegd.

Maar er zijn ook kritische geluiden te horen. ‘Dit wordt niet overal op applaus onthaald. Het is alweer een inkrimping van onze middelen, een aderlating. Het is niet zo dat we een berg geld hebben waar we maar een stukje van hoeven te nemen. Maar we hebben geen andere keuze. Als aandeelhouder is het logisch dat je mee opdraait’, wordt gezegd bij een derde verbond.

Volgens Jurgen D’Ours krijgen de verbonden het geld dat ze uit de eigen middelen halen, terugbetaald uit de vzw Duurzame Toekomst. Dat is een ander vehikel van het ACW dat werd opgezet als een soort van reservefonds voor problemen van Sociaal Engagement en ook in handen is van de regionale verbonden van de christelijke werknemersbeweging. Maar bij de verbonden valt te horen dat ze het geld rechtstreeks uit Duurzame Toekomst halen om de 8 miljoen te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud