Advertentie

Afkopen studiejaren betaalt zich na 4 of 5 jaar terug

Minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR). ©Photo News

Wie investeert in het afkopen van zijn studiejaren om die te laten meetellen voor de berekening van zijn pensioen, zal die investering na de geplande hervormingen gemiddeld na vier of vijf jaar pensioen terugverdienen. Dat zegt Pensioenminister Daniël Bacquelaine.

Vanaf 1 juni dit jaar kan je je studiejaren laten meetellen voor je pensioenberekening. Je betaalt daarvoor één keer 1.500 euro per studiejaar, wat je nadien een iets hoger pensioen oplevert. Hoe meer jaren je afkoopt, hoe meer je pensioen stijgt.

Maar de vraag is of het voor iedereen voordelig is. Volgens Pensioenminister Daniël Bacquelaine (MR) zal wie zijn studiejaren afkoopt dat vier of vijf jaar na zijn pensioen terugverdiend hebben. Maar dat is een gemiddelde. Voor sommigen zal het niet voordelig zijn, merkt Bacquelaine op. Veel leerkrachten halen er volgens de minister bijvoorbeeld geen profijt uit, aangezien zij sneller aan een volledige loopbaan zitten.

Bacquelaine beseft dat het om een complexe hervorming gaat. Hij raadt iedereen dan ook aan te rade te gaan bij de pensioenadministratie. Er komen ook grootschalige campagnes én een speciale simulatietool op mypension.be.

Budgettaire impact

Bacquelaine vroeg het Planbureau om te becijferen wat de budgettaire impact is van de hervorming. Volgens de studie levert de hervorming in 2060 bruto 731 miljoen euro op. Er spelen echter ook fiscale effecten, dus de netto opbrengst voor de staat zal kleiner uitvallen. Bacquelaine kon daar geen cijfer op plakken, maar maakt zich sterk dat het resultaat voor de staat positief zal zijn.

De winst komt vooral uit het langer aan de slag houden van ambtenaren, die hun studiejaren nu nog gratis kunnen afkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud