Afronden naar 0 of 5 cent voortaan verplicht

©ISOPIX

De regering voert een verplichte afronding voor cashbetalingen in, naar 0 of 5 eurocent. Dat maakt de kleine eurocenten van 1 en 2 cent op termijn overbodig.

De verplichte afronding voor cashbetalingen gaat in op 1 december 2019, zo besliste de ministerraad vrijdag.  De afronding gebeurt steeds op de totaalsom. Zowel het afgerond als niet-afgerond bedrag zullen steeds op het kasticket moeten staan.

Voor elektronische betalingen verandert er niets: handelaars kunnen daar zoals nu het geval is afronden tot op 5 cent, maar zijn dat niet verplicht.

Volgens minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zal dat niet leiden tot een stijging van het gemiddelde prijspeil, want de afrondingen gaan in de twee richtingen. Dit zijn de afrondingsregels:

- 1 en 2 cent worden verlaagd naar 0 cent

- 3 en 4 cent worden verhoogd tot 5 cent

- 6 en 7 cent worden verlaagd naar 5 cent

- 8 en 9 cent worden verhoogd tot 10 cent

Kris Peeters: 'De kleine eurocenten van 1 en 2 cent worden door veel handelaars en consumenten als storend ervaren. Omdat ze meer worden opgepot dan gebruikt, ontstond er enkele maanden geleden zelfs een schaarste. Handelaars kunnen al sinds 2014 bedragen afronden, maar van die mogelijkheid maken ze maar weinig gebruik. Niemand wil blijkbaar de eerste zijn die met afronden begint. Daarom maken we de afronding bij cashbetalingen nu verplicht.'

De handelaarsorganisaties Comeos, Unizo en UCM steunen de verplichte afronding. Er komt bovendien een campagne om de maatregel aan te kondigen. Het Prijzenobservatorium zal de eventuele gevolgen van de verplichte afronding opvolgen.

Uit circulatie

Voor alle duidelijkheid: de klant zal kunnen blijven betalen met de kleinste eurocenten, bijvoorbeeld met vijf keer 1 eurocent. 'Die centjes blijven een wettig betaalmiddel. Ze verdwijnen wel uit omloop, want de winkelier zal al die kleinste centjes daarna naar de bank brengen. Het is dus eenrichtingsverkeer', zegt Unizo-woordvoerder Filip Horemans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect