Afschaffing eurocentjes nog onzeker

©Photo News

De feitelijke afschaffing van de stukjes van 1 en 2 eurocent, door handelaars de mogelijkheid te bieden bedragen af te ronden naar een veelvoud van 5 cent, is geen uitgemaakte zaak. Verzet van de PS kan het wetsontwerp nog doen stranden, vernam De Tijd.

De ministerraad keurde het ontwerp begin februari in eerste lezing goed. Maar tegelijk besloot de regering-Di Rupo om boven op het gebruikelijke advies van de Raad van State ook het advies van de Raad voor het Verbruik en van het Prijzenobservatorium te vragen. Die zijn intussen binnen, net als een ongevraagde advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO.

Dat laatste is zeer positief voor de afschaffing, de drie andere formuleren bemerkingen. Een van de simulaties door het Prijzenobservatorium leert dat de ingreep een negatief prijseffect heeft, maar de instantie noemt dat zelf ‘onwaarschijnlijk’. De Raad voor het Verbruik pleit onder meer voor een evaluatie na twee jaar.

Sommigen in de Wetstraat zien de adviezen het wetsontwerp niet tegenhouden. Anderen denken dat de PS er munitie in kan zien om nog dwars te liggen. De Franstalige socialisten volgen de hier en daar gehoorde stelling dat de afschaffing de prijzen zal verhogen. Daarom zijn ze er, met het oog op hun achterban, niet voor te vinden. Het dossier kan ook nog rare sprongen maken door een koppeling aan andere politieke knopen. Sommigen houden daar nu al rekening mee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud