Afvoer nucleair afval Fleurus kost 50 miljoen

Het verlaten bedrijf Best Medical in Fleurus (foto: IRE)

De ontmanteling van Best Medical, een bedrijf in Fleurus dat machines ontwikkelde voor nucleaire geneeskunde, zal naar schatting 40 à 50 miljoen euro kosten. En vijf tot zeven jaar duren, stelt NIRAS, het Nationaal Instituut voor radio-actief afval.

Eind juli werd in Fleurus, in de regio Charleroi, achtergelaten nucleair afval ontdekt op de site van Best Medical Belgium, een bedrijf actief in nucleaire geneeskunde, dat in mei failliet werd verklaard. Best Medical produceerde onder meer stralingsmachines die kunnen worden ingezet in de strijd tegen kanker.

De failliete vestiging in Fleurus werd door de Amerikaanse eigenaar in de grootste chaos achtergelaten. Inspecteurs stootten er onder meer op een opslagruimte die tot de nok was volgestouwd met plastic zakken die vervuild zijn met strontium-20, een radioactief isotoop.

Volgens NIRAS, het instituut dat in ons land belast is met het opruimen van nucleair afval, zal de afvoer van het afval in Fleurus 40 à 50 miljoen euro kosten. Bovendien zal NIRAS hier vijf tot zeven jaar tijd voor nodig hebben. NIRAS ging ter plaatse het bedrijf bezoek en inspecteerde de afval. Intussen is het instituut al delen afval aan het herverpakken, opdat de omgeving beter zou zijn beschermd tegen de radio-activiteit van het afval. In september zal NIRAS dan met de ontmanteling starten.

De vraag is waarom Best Medical het radio-actief afval opstapelde en het niet liet afvoeren, zoals dat gebruikelijk is. De verschillende betrokken partijen spelen de zwartepiet naar elkaar toe. Evengoed de curatoren die het bedrijf in mei failliet verklaarden en het sindsdien onder hun hoede hebben, tot het FANC, het federaal agentschap voor nucleaire controle, en ook het NIRAS.

Ook het IRE, het instituut voor Radioelementen, is betrokken. Het IRE is eigendom van de gebouwen waar Best Medical was gevestigd.

Het is het IRE dat eind juli de kat de bel aan bond door een alarmerende brief te sturen naar de curatoren en naar de bevoegde controle-instanties. Niet dat de berg nucleair afval toen werd ontdekt, wat de FANC was op de hoogte van de opstapeling, maar het is wel door het IRE dat de autoriteiten in gang zijn geschoten en het NIRAS hebben aangemaand om dringend te beginnen met de opkuis.

Milquet

'Wij hebben op regelmatige basis, zoals het hoort, controles uitgevoerd bij Best Medical. Ook toen het bedrijf in financiële problemen terecht kwam en het uiteindelijk failliet werd verklaard. Omdat er werd geprobeerd van een overnemer te vinden, bleef het bedrijf produceren, maar werd het afval niet meer afgehaald. Wij hebben de curatoren erop gewezen dat ze moesten ingrijpen, maar ik vermoed dat Best Medical en de curatoren daar de financiële middelen niet meer voor hadden. Ook NIRAS hebben we gecontacteerd, maar we hebben geen dwingende macht op NIRAS. Dat hebben alleen de bevoegde ministers', zegt Willy De Roovere, directeur-generaal van het FANC.

De curatoren zelf zijn vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Op het advocatenkabinet van een van beide, Francis Bringard, was wel te horen dat 'de nodige veiligheidsmaatregelen zijn genomen' en dat intussen alle administratieve procedures zijn ingezet om het afval te laten opruimen.

'De staat waarin Best Medical Belgium de vestiging in Fleurus heeft achtergelaten, is onaanvaardbaar', verklaarde federaal minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Milquet werd op 24 juli op de hoogte gebracht door het kabinet van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet.

Ze heeft naar eigen zeggen onmiddellijk een vergadering samengeroepen met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (NIRAS), het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE), een vertegenwoordiger van Best Medical en het kabinet Wathelet. De minister verzekert dat de veiligheid van de omwonenden en van het personeel dat de werkzaamheden uitvoert haar hoogste prioriteit vormen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud