Advertentie

‘Al in 2015 schets voor aanslag met bom en taxi in Zaventem'

Abdelhamid Abaaoud. ©REUTERS

Hoe onverwacht was de aanslag op Zaventem voor onze veiligheidsdiensten? Want al begin 2015 dook een schets op met de woorden ‘bom’, ‘taxi’ en ‘Zaventem’, bevestigt minister van Justitie Koen Geens.

Meteen na de aanslagen van 22 maart vorig jaar pakte de Griekse televisiezender Skai uit met het bericht dat al bij huiszoekingen in januari 2015 plannen waren ontdekt voor een terreuraanslag op de luchthaven van Zaventem. De tv-zender vermeldde ook dat de Griekse politie onze veiligheidsdiensten daarvoor had gewaarschuwd. Er zou zelfs een concreet plan van Brussels Airport bij gevonden zijn. Maar klopte dat wel?

In een nieuw parlementair antwoord doet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit de doeken wat onze veiligheidsdiensten wel en niet wisten meer dan een jaar voordat de kamikazes toesloegen op onze nationale luchthaven. Hij antwoordt op een vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter, die in zijn vraag verwijst naar de onthulling van de Griekse zender. 

Abdelhamid Abaaoud

Wat het gerecht in januari 2015 precies vond tijdens de huiszoeking in Athene blijft relevant omdat het een schuilplaats was van de Molenbeekse IS-terrorist Abdelhamid Abaaoud, die op dat moment contact hield met een terroristencel in Verviers. Die cel was kort voordien, op 15 januari, uitgeschakeld tijdens een inval van de speciale eenheden. Maar Abaaoud maakte later dat jaar ook deel uit van het terreurnetwerk achter de aanslagen in Parijs van 13 november. En ook de daders van de aanslag van 22 maart vorig jaar op de luchthaven van Zaventem maakten deel uit van hetzelfde netwerk.

Minister Geens: ‘Het federaal parket heeft mij de volgende inlichtingen meegedeeld: in het door Abaaoud bewoonde appartement werden verschillende gsm ’s en een pc aangetroffen. Het onderzoek daarvan heeft uitgewezen dat zij inderdaad gebruikt zijn geweest door Abdelhamid Abaaoud.’

Vage aantekeningen

Geens spreekt het bericht van de Griekse tv-zender tegen. ‘In het geheugen van een van die gsm’s werden geen plannen van Brussels Airport gevonden, maar wel een foto van een schets waarop nogal vage aantekeningen waren aangebracht. Een van de mogelijke hypothesen voor de ontcijfering van die aantekeningen was evenwel ‘Zaventem’, ‘taxi’ en ‘bom’’, stelt de minister. Ook de drie terroristen die de aanslag pleegden op Brussels Airport trokken op 22 maart met hun bommen in een taxi naar Zaventem.

De hamvraag is wat onze veiligheidsdiensten hebben aangevangen met die informatie. Geens: ‘Omdat de kwaliteit van die foto nooit verbeterd is kunnen worden, werd de hypothese van dat doelwit nooit bevestigd.’ Toch voegt de minister er meteen aan toe dat de informatie niet in de prullenmand belandde. ‘Al die onderzoekselementen werden wel bezorgd aan het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD, dat er rekening mee heeft gehouden bij de algemene evaluatie van de dreiging.’

Opgejaagd

Het gerechtelijk onderzoek naar de aanslagen van 22 maart heeft wel al aangetoond dat de terroristen oorspronkelijk opnieuw wilden toeslaan in Frankrijk, vermoedelijk tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal. Maar door de aanhouding van hun handlangers de week voordien, onder wie Salah Abdeslam, en berichten in de pers dat de politie ook de broers El Bakraoui zocht, waren ze opgejaagd. Ze besloten hun plan bij te sturen en toch in België toe te slaan. Een handlanger die op de luchthaven werkte, tipte hen over vluchten naar onder andere de VS die dag.

Toch maakt de vondst uit januari 2015 duidelijk dat Brussels Airport al veel langer over de tongen ging bij de terroristen als potentieel doelwit voor een aanslag. Na de aanslagen van 22 maart is gebleken dat de beveiliging van de luchthaven beter kon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud