Alarm over begroting lokale besturen

'Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen', vindt Vlaams minister voor Begroting Philippe Muyters (N-VA). Foto: Photo News. ©Photo News

De lokale overheden stevenen dit jaar af op een begrotingstekort van 548 miljoen euro, terwijl dat eerder geraamd werd op 260 miljoen euro. ‘Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen’, reageert Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).

De steden, gemeenten en provincies doen het dit jaar op begrotingsvlak slechter dan verwacht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank en het Planbureau. Ook de vooruitzichten voor volgend jaar werden herzien. In plaats van een overschot van 107 miljoen euro wordt nu een tekort verwacht van 332 miljoen euro.

De tegenvallende cijfers zijn slecht nieuws voor de regering-Di Rupo, die vorige week nog haar begrotingsrapport aan Europa overmaakte. Daarin werd rekening gehouden met de oorspronkelijke, rooskleurigere cijfers. Voor dit jaar werd in de begroting wel een buffer ingebouwd voor mogelijke tegenvallers. Die zal mogelijk moeten worden aangesproken.

Vlaamse regering

De Vlaamse regering, die verantwoordelijk is voor de Vlaamse lokale besturen, houdt zich voorlopig op de vlakte. Al was minister van Begroting Philippe Muyters op Radio 1 wel verbaasd over de cijfers.

'Welke methodologie heeft men gehanteerd?', vraagt de N-VA'er. 'Ik twijfel er niet aan dat de oefening op een of andere manier steek houdt, maar heeft men met alles rekening gehouden?'

Muyters vraagt opheldering over hoe het tekort tot stand zou zijn gekomen. ‘De federale overheid kan immers geen extra verantwoordelijkheden aan steden en gemeenten geven zonder compensatie', stelt hij. 'Maar gemeenten en provincies kunnen zich ook niet verschuilen achter hun tekorten.’ De minister vindt dat ‘iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen.’

Europese oordeel

Niet alleen voor dit jaar, maar ook voor 2014 is er een potentieel probleem. In principe moeten de regio's en de lokale overheden - de entiteit II in het jargon - volgend jaar samen een overschot boeken van 495 miljoen euro. Maar dat was in de veronderstelling dat de lokale overheden een overschot zouden boeken en geen tekort van 332 miljoen euro.

Alles zal afhangen van het oordeel van de Europese Commissie. Als Europa oordeelt dat de begrotingsdoelstellingen dit en volgend jaar toch worden gehaald, is er geen probleem. In het andere geval zal een robbertje worden gevochten over de vraag wie moet opdraaien voor de tekorten van de steden, gemeenten en provincies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud