Alle ogen gericht op Johnny Thijs

©BELGA

Het kernkabinet van de regering-Di Rupo besliste woensdagavond laat om het loon van de CEO van Bpost, Johnny Thijs, en dat van de nieuwe CEO van Belgacom te beperken tot maximaal 650.000 euro. Thijs wil voorlopig niet reageren.

'Geen commentaar', luidt de reactie van de woordvoerder van Bpost op de regeringsbeslissing. Voor Thijs betekent het een forse inlevering. Nu verdient hij ongeveer 1,1 miljoen euro. Met een loon van maximaal 650.000 euro ziet hij bijna de helft verdwijnen. De vraag is dan ook of Thijs dat zal aanvaarden. Hij heeft zijn raad van bestuur achter zich, die in mei al groen licht gaf voor een gelijkaardig loon. En ook de investeerders in Bpost staan volmondig achter Thijs.

Minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascal Labille (PS), weigert evenwel zijn contract - dat afloopt in janauri - te verlengen als hij zijn nieuwe loonvoorwaarden niet aanvaardt. Het spel wordt dus hard gespeeld.

Voor Belgacom is het probleem minder groot. Daar wordt een CEO gezocht die de nieuwe loonvoorwaarden aanvaardt. Hij of zij krijgt een vast loon van 500.000 euro en een variabel deel van maximaal 30 procent (150.000 euro). Dat is een pak minder dan de 2,4 miljoen euro die Didier Bellens kreeg. De vertrekpremie is beperkt tot 1 jaar loon en er worden geen aandelenopties gegeven.

De verloning van de CEO's ligt wel hoger dan de grens van 290.000 euro die de regering hanteert voor de managers van overheidsbedrijven, omdat het om beursgenoteerde bedrijven gaat.

Maar voor Belgacom ligt het onder het voorstel dat het remuneratiecomité deed. Het telecombedrijf zelf stelde 900.000 euro tot 1,1 miljoen euro voor, maar werd teruggefloten door de PS en de sp.a.

Nu de regering een akkoord heeft over het loon van de Belgacomtopman, kan de zoektocht naar een geschikte kandidaat verdergezet worden. Headhunter Russell Reynolds is daar volop mee bezig. Namen die circuleren zijn die van Dominique Leroy (Belgacom) en Bernard Delvaux (Sonaca).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud