Alle regionale formaties nu opgestart

Met de indicatie dat N-VA en CD&V samen de Vlaamse regering zullen vormen, zijn alle regionale formaties nu opgestart. Het Vlaamse centrumrechts blok komt tegenover een Waals centrumlinks blok te staan. In Brussel zit wel nog een angel in de plannen.

De Duitstalige Gemeenschap was het eerste  landsdeel dat een akkoord sloot over de coalitie. Op de donderdag na de verkiezingen van 25 mei kwam er daar al een preferentiële coalitie uit de bus. De regionalisten van de ProDG, de liberalen van het PFF en de socialisten van de SP zetten hun regering voor de komende vijf jaar verder. 

De verrassing in het Duitstalige deel van ons land was wel de exit van de al 15 jaar zetelende Karl-Heinz Lambertz (SP). Zijn partij verloor bij de verkiezingen van 25 mei en moest de regionalistische ProDG van Oliver Paasch voorlaten. Hij wordt de nieuwe Duitstalige minister-president. 

In Franstalig België kwam er gisteren schot in de zaak. De PS verraste federaal informateur De Wever door een verbond met het cdH te smeden. De centrumrechtse coalitie waar De Wever van droomde, lag daarmee aan diggelen.

In Brussel hijsen de PS en het cdH het FDF mee aan boord. Daar kwam kritiek op van de Vlaamse partijen, die grote moeite hadden met het FDF in de Brusselse meerderheid. Aan Nederlandstalige kant komt er in Brussel een klassieke tripartite.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud