Alliantie MR-FDF onder druk

Didier Reynders. Foto Photo News.

Didier Reynders moest maandag de gemoederen in zijn Mouvement Réformateur (MR) bedaren nadat Senaatsvoorzitter Armand De Decker de Fédéralistes Démocrates Francophones (FDF) van Olivier Maingain de gordijnen had ingejaagd.

Gisteren kwamen de MR-mandatarissen bijeen voor een analyse van de verkiezingsuitslag, maar het FDF boycotte die vergadering. Er kwamen geen FDF’ers opdagen, uit protest tegen de stelling van De Decker dat de rol van het FDF in de MR wordt overschat.

In een interview met Le Soir, en ook na zijn onderhoud gisteren met informateur Bart De Wever (N-VA), ontwikkelde de Senaatsvoorzitter de stelling dat de MR nodig is voor een grote staatshervorming. En, voegde hij eraan toe, men moet zich niet blindstaren op het FDF, dat deel uitmaakt van de MR.

‘Bij de MR zijn we met 18 Kamerleden: 15 liberalen die als één man zullen stemmen over wat onderhandeld zal zijn en drie FDF’ers. Reynders weet heel goed dat er elementen van staatshervorming zijn die het cdH, de PS en wij - het Franstalig front - kunnen aanvaarden, maar het FDF misschien niet. Men overschat vreselijk het belang daarvan’, stelt De Decker.

De Deckers stelling dat geen rekening moet worden gehouden met het FDF is de troepen van Maingain in het verkeerde keelgat geschoten. Maar ook Didier Reynders was er niet echt mee opgezet. Na afloop van de MR-bijeenkomst floot hij De Decker terug.

‘Wij zijn niet aan zet, dus we zullen antwoorden op de vragen die de personen die aangesteld zijn door de koning ons stellen en zien welke voorstellen zij op tafel leggen op institutioneel en sociaaleconomisch vlak. Daarna zullen wij ons standpunt innemen en we zullen het samen doen’, aldus Reynders, die nog benadrukte te spreken in naam van heel de Mouvement Réformateur.

Spanningen

En daarmee leek het brandje geblust, ook al was gisteren in de Mouvement Réformateur off the record te horen dat de relatie tussen de MR en het FDF toch zal moeten worden uitgeklaard. Het zit heel wat Franstalige liberalen dwars dat ze de gevangenen lijken van het Brusselse FDF, dat zich communautair onverzettelijk opstelt.

De spanningen in de MR zijn ook PS-voorzitter Elio Di Rupo niet ontgaan. Vandaar ook dat niet moet worden uitgesloten dat hij de MR aan boord van een nieuwe federale regering zou nemen. Een akkoord over een grote staatshervorming zou dan wel eens kunnen leiden tot het einde van de alliantie tussen de MR en het FDF, waardoor de PS voor jaren verzekerd zou zijn van het politieke leiderschap in Franstalig België.

Zolang de regeringsonderhandelingen lopen, ziet het er niet naar uit dat het nog tot een clash komt binnen de MR zelf. Dat zou het waterkansje op regeringsdeelname helemaal wegnemen. De opstandelingen in de partij - met vader en zoon Michel op kop - zijn ook niet versterkt uit de verkiezingen gekomen. En de Mouvement Réformateur hangt na 13 juni ook niet helemaal in de touwen.

Het heeft ook weinig zin nu de forcing te voeren, want het liedje van Didier Reynders is sowieso toch uit. De Luikse voorman van de Franstalige liberalen heeft al meermaals bevestigd dat er na de regeringsvorming voorzittersverkiezingen bij de MR worden uitgeschreven, waaraan hij zelf - na twee mandaten - niet kan en niet zal deelnemen.

""

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud