Almaci opnieuw verkozen tot voorzitter van Groen

Meyrem Almaci is herverkozen tot voorzitter van Groen. ©BELGA

Meyrem Almaci blijft voorzitter van Groen. Op een ledencongres in Brussel werd ze in twee rondes herverkozen met 53,2 procent van de stemmen.

Almaci nam het in de voorzittersverkiezingen op tegen Vlaams fractieleider Björn Rzoska en de onbekende Christophe Steyaert uit Brugge.

Tijdens de eerste stemronde haalde geen van de kandidaten - en hun running mates - de vereiste helft plus één van de stemmen. In een tweede stemronde - waarbij gekozen moest worden tussen de twee best scorende kandidaten uit de eerste ronde - haalde Almaci het dus vrij nipt van Rzoska.

In een interview met De Tijd vorige week sloeg Almaci voor het eerst mea culpa over het tegenvallende resultaat van verkiezingen in mei. Groen won bij de recente verkiezingen, maar lang niet zo veel als gehoopt en verwacht. Het was dus uitkijken of Almaci een nieuw mandaat voor vijf jaar zou krijgen. Dat gebeurde, zij het met een nipte score.

Rangen sluiten

Dat mag volgens Almaci niet gezien worden als een teken van een verdeelde partij. 'De programma's lagen dicht bij elkaar, dat maakt de keuze moeilijk. En het applaus achteraf was unaniem, er is geen deel van de leden dat zich tegen een bepaalde kandidaat afzet.'

Tegenkandidaat Rzoska reageerde ontgoocheld op zijn nederlaag, maar weet dat ook van zich af te zetten. 'Dat er een tweede ronde nodig was, toont aan dat veel leden oor hebben naar de andere aanpak die wij voorstellen. Maar nu sluiten we de rangen, we gaan schouder aan schouder verder.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud