Ambtenarenlonen en uitkeringen stijgen

(foto: Hollandse Hoogte)

De pensioenen en sociale uitkeringen stijgen in september 2 procent, de ambtenarenweddes volgen in oktober. De spilindex is in augustus voor het eerst overschreden. Dat is voor het eerst in twee jaar, toen de index in korte tijd driemaal overschreden werd. Jaar op jaar was er wel voor het eerst in 11 maanden een daling van de globale inflatie, van 2,57 procent naar 2,32 procent.

De consumptieprijsindex in in augustus gestegen met 0,07 punt of 0,06 procent tot 113,89 punten. De gezondheidsindex, berekend op basis van een productenkorf zonder benzine, diesel, alcohol en tabak, is gestegen met 0,08 punt tot 112,94 punten.

Het rekenkundig gemiddelde van de laatste vier maanden is gestegen ten opzichte van vorige maand. Daardoor werd de spilindex ruim overschreden en krikt de overheid de sociale uitkeringen en de pensioenen in september met 2 procent op. De ambtenarenwedden worden in oktober aangepast. De vorige spilindexoverschrijding vond twee jaar geleden plaats.

Het inflatiepeil is wel gedaald. Het gaat om de eerste jaaropjaarafname in 11 maanden. De inflatie bedraagt nu 2,32 procent ten opzichte van 2,57 procent vorige maand. Die lichte terugval in inflatie is vooral toe te wijzen aan prijsdalingen voor energieproducten.

 

 

Stijn Demeester

stijn.demeester@tijd.be

 

(c) De Tijd (tel: +32 2 4231740; fax: 32 2 4231610)

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud