Amper kwart gezinnen eet nog samen

Foto ANP ©ANP

Hoewel 8 op de 10 Belgen vindt dat een gezin elke avond een gezamenlijke gezinsmaaltijd moet hebben, slaagt slechts een kwart (27 procent) daar effectief in. Dat blijkt uit een onderzoek van ILIV, een kenniscentrum over 'thuis'.

Het is jammer dat de dagelijkse gezinsmaaltijd aan het verdwijnen is, klinkt het in het onderzoek. Immers, 'kinderen die regelmatig samen eten met de ouders presteren beter op school, zijn socialer en stellen het ook beter in het leven in het algemeen.'

'De gezinsmaaltijd voedt onze kinderen op tot verantwoorde en sociale burgers', zegt docente en doctor in de communicatiewetenschappen aan de UA Charlotte De Backer, die onderzoek voert naar tafelen en sociaal gedrag.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat vele Belgen zich met een maaltijd graag voor de tv nestelen. Zo zegt 10 procent dagelijks te eten voor de buis; 40 procent doet dat minstens eenmaal per week. Wie kinderen heeft, eet overigens minder vaak voor de televisie dan wie geen kinderen heeft.

Het ILIV-onderzoek is een kwantitatief onderzoek, een online bevraging bij een steekproef van 4.143 mensen, representatief voor de hele Belgische bevolking ouder dan 15 jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud