Antwerpse diamantoorlog escaleert

De Antwerpse procereur-generaal, Yves Liégeois (foto: Belga)

De Antwerpse openbaar aanklager, Peter Van Calster, beschuldigt zijn eigen baas Yves Liégeois van schriftvervalsing. Ondanks de juridische oorlog tussen magistraten zou volgens de Antwerpse procureur des konings Herman Dams het onderzoek naar diamantfraude in Antwerpen niet in het gedrang komen

De Antwerpse openbaar aanklager Peter Van Calster heeft een klacht ingediend tegen zijn eigen procureur-generaal Yves Liégeois. Dat vernam De Tijd en dat bevestigt Damien Vandermeersch, de woordvoerder van het parket-generaal bij het Hof van Cassatie, waar de klacht tegen Liégeois is ingediend.

Van Calster beschuldigt de Antwerpse procureur-generaal van 'tuchtrechtelijke inbreuken en misdrijven'. Dat één van de hoogste magistraten zo aangeklaagd wordt, is ongezien. Daarmee is de oorlog in het Antwerpse gerecht over de aanpak van de diamantfraudes totaal. Nochtans beweert de Antwerpse procureur Herman Dams dat het onderzoek naar fraude bij Antwerpse diamantairs 'totaal geen schade' ondervindt. 'We hebben er een nieuwe onderzoeksploeg opgezet en die werkt hard verder. Bovendien was er voordien ook al veel onderzoek verricht.'

Concreet heeft Van Calster het in zijn klacht tegen Liégeois over het vervalsen van een proces-verbaal, het achterhouden van informatie voor een onderzoeksrechter en het misbruik van zijn bevoegdheid van procureur-generaal om Van Calster onder druk te zetten.

Zo schrijft Van Calster in zijn klacht dat Liégeois in amper een jaar tijd drie strafrechtelijke onderzoeken tegen hem heeft geopend. Eerst voor een perslek in de HSBC-fraudezaak over de Zwitserse rekeningen van Antwerpse diamantairs.

Toen dat niets opleverde, volgde een tweede onderzoek voor het plegen van valsheid in geschrifte tijdens het HSBC-onderzoek. En toen ook dat zonder gevolg bleef, volgde een derde onderzoek over feiten van 2010, die niets met HSBC te maken hadden.

Van Calster ziet in de opeenvolgende onderzoeken een poging om hem onder druk te zetten.

Procureur-generaal Liégeois was gisteren nog niet op de hoogte van de klacht tegen hem. ‘Ik ben u dankbaar dat u mij belt. Maar ik weet hier niets van. Ik kan dus ook niet reageren.' Van Calster geeft geen commentaar over zijn klacht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud