Antwerpse juwelier wast miljoenen drugsgeld wit

Een Antwerpse handelaar in ­diamanten, goud en juwelen heeft tientallen miljoenen euro’s drugsgeld uit Frankrijk wit­gewassen. Het gerecht heeft het hele netwerk blootgelegd.

In de bekende Pelikaanstraat, vlak naast het centraal station van Antwerpen, is een juwelen- en diamantbedrijf gevestigd dat vermoedelijk 40 miljoen euro drugsgeld heeft helpen witwassen. De zaakvoerder is een 61-jarige man van Albanese oorsprong die al sinds de jaren 90 actief is in de Scheldestad. Een onderzoek van het Antwerpse gerecht, in samenwerking met het Franse gerecht, heeft aan het licht gebracht dat de man, die intussen al vijf bedrijven achter zijn naam heeft staan, een gigantische omzet haalde uit zijn hand-en-spandiensten aan drugshandelaars in Frankrijk.

Het gerechtelijk onderzoek begon op een spectaculaire manier in Parijs. Een onderzoek naar een ander drugsnetwerk bracht de Franse speurders, gespecialiseerd in zware financiële criminaliteit, op het spoor van een bedrijf met ambulances. Toen de speurders daar een verborgen camera plaatsten, konden ze hun ogen niet geloven: ze zagen hoe een man zes uur lang 1,5 miljoen euro aan bankbiljetten door biljettentellers draaide. Geconfronteerd met de ontdekking biechtte hij op dat het geld bestemd was voor een Indiase diamantair, met een bedrijf in Londen en een bijhuis in Antwerpen. Ook de Indiër ging over tot bekentenissen: hij zou al jaren drugsgeld witwassen via de Antwerpse juwelier in de Pelikaanstraat.

De 61-jarige juwelier, die bij de Franse drugshandelaars bekend stond als ‘Georges’, een afgeleide van zijn echte Albanese naam, is in maart aangehouden door de Antwerpse onderzoeksrechter Raf Janssens. En de man zit nog altijd in de cel samen met een 44-jarige medeplichtige uit Frankrijk. Dat bevestigt de Antwerpse parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo aan De Tijd.

De trafiek zou al zeker vier jaar lang draaien. Vanuit Marokko zou zeker 8 ton hasj naar Spanje zijn gesmokkeld met krachtige speedboten. Vervolgens werd het goedje met snelle wagens meteen doorgesluisd naar Frankrijk. Omdat de transporten razensnel gebeuren, staat deze smokkelroute bekend als het ‘go fast’-systeem.

Aangekomen in Frankrijk worden de drugs via een Marokkaans netwerk van straatverkopers aan de man gebracht. De opbrengsten worden daarna opnieuw bijeengebracht op welbepaalde punten, zoals bij de betrapte ambulancier. Het is vandaar dat tientallen miljoenen euro’s drusgopbrengsten vertrokken naar ons land om razendsnel witgewassen te worden.

Met sportzakken volgestouwd met drugsgeld trokken geldkoeriers uit Frankrijk met de trein of met de auto naar Brussel. Vandaar kwam het drugsgeld al snel terecht bij de 61-jarige handelaar in Antwerpen, die het geld omzette in juwelen, goud en diamanten. Vervolgens werden de ladingen met edele metalen met het vliegtuig doorgestuurd naar Dubai, waar de leveringen werden aangegeven aan de hand van valse facturen van tien­tallen schermbedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten, Thailand, Myanmar, enzovoort. Die waren alle in handen van de Indiase diamantair die zijn hoofdzetel in Londen had met een bijhuis in Antwerpen.

In Dubai zouden de diamanten en juwelen zijn verkocht en de opbrengsten witgewassen via de wisselkantoren van een betrokken Marokkaanse bankier. Maar grote ladingen goud vertrokken opnieuw met het vliegtuig richting India. Daar werd het goud clandestien het land binnengesmokkeld op alle mogelijke manieren, soms zelfs rond de nek van migranten of door het tot poeder te reduceren en te vermengen met andere goederen.

In India konden de witwassers stevig munt slaan uit de verkoop van het goud omdat ze de zware doua­nerechten en taksen konden omzeilen. De opbrengsten zouden daar zelfs zo groot zijn dat de Indiërs die de witwasoperaties leidden, geen commissie meer moesten vragen aan de Marokkaanse drugshandelaars.

Het onderzoek maakt duidelijk hoe de Antwerpse diamant- en juwelensector kan meedraaien in een goed geolied witwasnetwerk. Want de speurders stelden vast dat de drugsopbrengsten in één week al op een rekening in Dubai belandden of op de markt in Madras, een van de grootste steden in India. En per week zou gezwind 1 miljoen euro zijn witgewassen. De speurders namen bij de huiszoekingen alvast 2,3 miljoen euro aan goud, geld en juwelen in beslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud