Arco-coöperanten lanceren nieuw breed offensief

Het Arco-dossier leidde al geregeld tot protesten van coöperanten, zoals hier aan de nieuwjaarsreceptie van CD&V. ©BELGA

Twee Arco-actiegroepen worden onder de naam ArcoClaim een professioneel gerunde organisatie, met de hulp van een bekende Nederlandse claimexpert. Vlak voor de verkiezingen zetten ze een nieuw offensief in tegen de staat, Belfius en Beweging.net en mikken ze op tienmaal meer procederende aanhangers.

Bijna acht jaar geleden viel Dexia om. De financiële groep sleurde in haar val, eind 2011, onder meer grootaandeelhouder Arco mee. Het grootste deel van Arco, de financiële arm van het ACW (nu Beweging.net), ging daardoor in vereffening, met als gevolg dat het geld van 780.000 Arco-coöperanten geblokkeerd raakte. Het gaat om 1,5 miljard euron zonder intresten.

Ondanks een al in 2008 toegezegde staatsgarantie en vaak herhaalde beloften hebben de coöperanten om allerlei redenen nog geen euro van hun geld gezien. Tenzij er alsnog een regeling in der minne komt, is het wachten op de uitkomst van de rechtszaken. Daar zijn drie groepen coöperanten bij betrokken: Arcopar Actie Team, dat samenwerkt met Deminor, en Geld Terug van Arco en Arcoparia’s, die samenwerken met Geert Lenssens en Niels Van Campenhout van het advocatenkantoor SQ Law.

Tot 12,50% commissie

Wie zich wil aansluiten bij ArcoClaim heeft twee mogelijkheden: ofwel gratis ofwel tegen betaling van 25 euro.

In het eerste geval is 12,5 procent commissievergoeding verschuldigd bij een uitkering en moet dus niets worden betaald indien er geen oplossing komt. In het andere geval zakt die commissie tot 7,5 procent. 

Die laatste twee groepen pakken woensdag uit met een nieuw offensief, waardoor het Arco-dossier, dat tot nu geen rol speelde in de verkiezingscampagne, plots toch op de agenda belandt. De twee groepen, die al ruim 5.300 procederende aanhangers hebben, richten onder de naam ArcoClaim een nieuwe vzw en een Nederlandse stichting op. De vzw zal de leden groeperen en de stichting dient voor de juridische acties.

Claimspecialist

ArcoClaim zocht en vond expertise in Nederland, bij de claimspecialist Ab Flipse en zijn team. Flipse, die al ruim 20 jaar ervaring heeft met dergelijke dossiers, neemt 'de administratieve en logistieke leiding' van de nieuwe organisatie op zich, die professioneel zal worden gerund.

Nederland heeft veel ervaring met massaclaims in de financiële sector. De Ageas-schikking van 1,3 miljard euro wordt bijvoorbeeld via onze noorderburen afgehandeld. Vooral de aandelenleasezaak en het woekerpolisdossier (rond foutgelopen beleggingsverzekeringen), met telkens grote groepen gedupeerden, kwamen en komen er in het nieuws. Flipse is bekend als voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl, met meer dan 125.000 leden, die een reeks verzekeraars viseert. Woekerpolis.nl is de grootste dergelijke claimantenorganisatie in Nederland.

50.000

Met de steun van Flipse wil ArcoClaim het aantal procederende aanhangers nog dit jaar vertienvoudigen naar 50.000. De organisatie mikt overigens op 100 procent van de inleg van de coöperanten, en niet op 40 procent of 600 miljoen euro zoals de regering voor ogen had. Flipse zegt dat hij bij het bestuderen van het dossier van de ene verbazing in de andere viel. Dat de opeenvolgende regeringen telkens hun beloften niet nakwamen, vindt hij 'verwerpelijk en uiterst laakbaar'. 'De manier waarop met de 800.000 Arco-spaarders werd gesold, tart de verbeelding.'

De manier waarop met de 800.000 Arco-spaarders werd gesold, tart de verbeelding.
Ab Flipse
Nederlandse claimexpert

ArcoClaim gaat een militantere koers varen dan de twee voorgangers. De vereniging zegt de huidige regeringspartijen en hun ministers de wacht aan en noemt hun woordbreuk, door het Arco-punt in het regeerakkoord niet uit te voeren, 'kiezersbedrog en contractbreuk'. ArcoClaim overweegt niet alleen de staat, maar ook de verantwoordelijke ministers in zijn procedure te betrekken op basis van hun persoonlijke aansprakelijkheid. Al geeft advocaat Van Campenhout toe dat dat juridisch geen sinecure is.

Naast de juridische komen er ook andere acties om het dossier onder de aandacht te houden. Welke dat worden moet nog intern worden besproken, zegt Flipse. Hij wil ook gesprekken aanknopen met Deminor en Test-Aankoop. ArcoClaim streeft in eerste instantie alleszins naar een onderhandelde oplossing. 'We willen dat deze vileine vaudeville stopt. De coöperanten zijn al viermaal een oor aangenaaid. Het was een cascade van beloftes. Het is bijna pervers', zegt Lenssens. 

'Vals en misleidend'

De coöperanten viseren ook Belfius (ex-Dexia Bank België), dat ze een van de hoofdverantwoordelijken voor hun financiële verlies noemen. ArcoClaim gaf SQ Law de opdracht de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de bank te onderzoeken omdt de rekeninguittreksels van de coöperanten lang de volle waarde van hun belegging bleven tonen, wat de vereniging 'vals en misleidend'’ noemt. Belfius wijzigde de waardeaanduiding een jaar geleden in 'onbepaald'.

ArcoClaim zou het zonder meer immoreel vinden mocht Beweging.net haar verantwoordelijkheid niet opnemen.
ArcoClaim

Ten slotte zegt ArcoClaim Beweging.net formeel de wacht aan. Flipse nodigt voorzitter Peter Wouters uit voor een gesprek. ‘ArcoClaim zou het zonder meer immoreel vinden mocht Beweging.net zijn verantwoordelijkheid niet opnemen en de vergoeding in deze zaak niet mee financieren’.

Deurwaarder

Om haar eisen kracht bij te zetten heeft de nieuwe vereniging woensdagochtend de regering en de regeringspartijen per deurwaardersexploot opgeroepen om de gedane toezegging van een volledige compensatie na te komen. Ook andere partijen zoals de N-VA, Groen en de sp.a, Belfius en Beweging.net kregen een deurwaarder over de vloer voor een ingebrekestelling. ArcoClaim wil binnen een half jaar een vergoeding van de schade. 'Komt die er niet, zijn verdere acties onvermijdelijk', zegt de Nederlandse advocaat Johan Bil, die tevens bestuurder is van ArcoClaim.

Belfius en Beweging.net verkozen woensdag geen commentaar te geven. Belfius zei 'akte te nemen' van het deurwaardersexploot.

Het valt af te wachten hoe het Arco-dossier politiek zal evolueren. Van de (gewezen) regeringspartijen dringt enkel CD&V aan op een regeling, dinsdagavond nog bij monde van minister Kris Peeters, maar de kwestie is helemaal naar de achtergrond verschoven. Er lijkt in de Wetstraat amper nog animo voor te zijn. Ook niet bij partijen die nu in de oppositie zitten: de verkiezingsprogramma’s van Groen en de sp.a bijvoorbeeld reppen met geen woord over Arco.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud