Advertentie

Arco-dossier nieuwe splijtzwam voor regering-Michel

©BELGA

Het dreigt jaren te duren alvorens de coöperanten van Arco, het financiële vehikel van de christelijke werknemersbeweging ACW, weten of ze nog een vergoeding krijgen.

Het Grondwettelijk Hof besliste gisteren het Arco-dossier door te sturen naar het Europees Hof van Justitie.

Dat veroorzaakt hoogspanning in de regering-Michel. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet gisteren weten dat de regering er alles aan zal doen om elke vertraging te vermijden, maar volgens N-VA-Kamerlid Peter Dedecker is het afwachten wat het Europees Hof van Justitie zegt alvorens een plan B kan worden uitgerold.

Zo ziet CD&V-vicepremier Kris Peeters het echter niet. ‘Er moet snel een oplossing komen voor de Arco-spaarders. Nog in deze legislatuur.’ Dat is volgens CD&V ook de afspraak die gemaakt is in het regeerakkoord. Er staat letterlijk: ‘De regering zal zorg dragen voor het uitwerken van een werkzame regeling met het oog op de schadeloosstelling van natuurlijke personen coöperanten van erkende financiële coöperatieven.’

Bij de N-VA wordt geprikkeld gereageerd op Kris Peeters. ‘Tenzij Peeters een regeling voor ogen heeft die nog niet bekend is, is het een risicovolle onderneming om nu snel, snel te gaan. Bovendien gaat het allemaal zo traag omdat het ACW zelf treuzelt met de vereffening van Arco’, klinkt het.

Na de vele incidenten van de voorbije weken tussen de N-VA en CD&V dreigt premier Charles Michel (MR) nu ook nog het Arco-dossier op de regeringstafel te krijgen. Het is niet ondenkbaar dat de N-VA het Arco-dossier ook zal uitspelen tegen CD&V in de discussie over een taxshift, waarbij CD&V vragende partij is voor een vermogenswinstbelasting. Dat de christelijke vakbond ACV mee heeft gezorgd voor sociale vrede, en in Wallonië zelfs het regeringsbeleid mee heeft verdedigd, heeft bij Michel alvast heel wat goodwill gecreëerd.

Een snelle regeling voor de Arco-coöperanten zou premier Michel ook niet slecht uitkomen, want dan is de weg vrij voor een privatisering van de staatsbank Belfius. Belfius telt honderdduizenden Arco-klanten, en zal mee de middelen moeten op tafel leggen om de Arco-coöperanten te vergoeden. Zolang daarover geen duidelijkheid is, kan Belfius niet verkocht worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud