Armoede dreigt voor kwart laagopgeleiden

Het armoederisico bij laagopgeleiden neemt toe, terwijl het bij 65-plussers afneemt. ©BELGA

Bijna 29 procent van de laagopgeleiden liep in 2014 het risico om in armoede te moeten leven omdat hun inkomen te laag lag.

Het armoederisico bij laagopgeleiden is de jonste jaren spectaculair gestegen. In 2007, net voor de crisis, dreigde 20 procent van hen in armoede te moeten leven. In 2014 was dat al voor bijna 29 procent het geval. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.

Volgens de overheidsdienst zijn het vooral de huishoudens die afhankelijk zijn van een uitkering die in de armoede dreigen te verzeilen. Het exploderende cijfer staat in contrast met het stabiele armoederisico bij de totale bevolking. Al jaren dreigt armoede voor ongeveer 15 procent van de bevolking - in 2014 lag het op 15,5 procent.

Afname bij 65-plussers

Dat het armoederisico ondanks het toenemende risico voor laagopgeleiden stabiliseert, is te danken aan de afname bij de 65-plussers. Slechts 16 procent van hen dreigt in armoede te moeten leven, terwijl dat tien jaar geleden nog voor meer dan 23 procent het geval was.

15,5%
15,5 procent van de Belgische bevolking dreigt in armoede terecht te komen omdat hun inkomen te laag is.

'De cijfers bevestigen het grote belang van een job als middel bij uitstek tegen armoede', zegt staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA). 'Daarom maakt deze regering structureel en prioritair werk van jobcreatie.'

Sleurs wijst erop dat de overheid tegen 2020 ook 1,9 miljard euro uittrekt voor het verhogen van de laagste uitkeringen. Daar staat wel tegenover dat uitkeringstrekkers door de indexsprong een indexering van 2 procent van hun uitkering mislopen.

Statistisch begrip

Het armoederisico is een statistisch begrip dat aangeeft hoeveel mensen een inkomen hebben dat lager ligt dan 60 procent van het mediaaninkomen. De assumptie is dat zulke mensen moeite hebben om uit de armoede te blijven, maar het is niet per definitie zo ze allemaal effectief arm zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud