Advertentie

Arrestaties in onderzoek naar sociale dumping

©Photo News

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft in een onderzoek naar sociale dumping dinsdag acht arrestaties verricht in België, Luxemburg en Italië.

Een tachtigtal politieagenten voerde gelijktijdig ongeveer dertig huiszoekingen uit, samen met 26 inspecteurs van de sociale inspectie. Acht verdachten zijn voorgeleid bij de Belgische onderzoeksrechter die het onderzoek leidt. Eén verdachte is onder Europees aanhoudingsbevel geplaatst in Italië. Ook zijn 32 luxevoertuigen in beslag genomen en ongeveer 300.000 euro in cash.

Het was een bezoek van het Toezicht op de Sociale Wetten aan een werf die het onderzoek in gang zette, zegt het arbeidsauditoraat, het openbaar ministerie bij de arbeidsrechtbank. Het auditoraat besliste vervolgens om een gerechtelijk onderzoek te openen, zo zegt het in een persbericht. 'Het onderzoek, onder leiding van de onderzoeksrechter, leidde uiteindelijk tot de operatie van 19 oktober.'

Een netwerk van Belgische en buitenlandse bedrijven, en hun zaakvoerders, worden ervan verdacht dat ze Roemeense werknemers naar België haalden via vennootschappen in verschillende Europese landen. Europese en nationale wetgeving rond detachering, sociale zekerheid en arbeidsomstandigheden werden daarbij met de voeten getreden. 

De federale gerechtelijke politie van Brussel kreeg voor de huiszoeking dinsdag bijstand van Europol en van Italiaanse en Luxemburgse politieagenten. 'Deze zaak geeft weer dat het openbaar ministerie prioriteit maakt van de strijd tegen ernstige en georganiseerde sociale fraude in het algemeen, en tegen sociale dumping in het bijzonder', aldus het auditoraat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud