Advertentie
netto

Artsen willen zich niet langer aan vaste prijzen houden

De artsenbonden zijn boos over de besparingsmaatregelen. ©ANP XTRA

Uit ongenoegen met de besparingspolitiek van de regering-Michel eisen de artsenvakbonden de ontbinding van het akkoord over de vaste prijzen van consultaties.

De drie grote artsenvakbonden – BVAS, Kartel en AADM – zijn bijzonder boos over de besparingen in de gezondheidszorg die de regering-Michel volgend jaar wil doorvoeren. Alles samen gaat er in 2017 zo’n 900 miljoen euro minder naar zorg dan eerder afgesproken.

Door die besparingen zullen de artsen volgend jaar nauwelijks een indexaanpassing krijgen. Daarmee pleegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) volgens hen woordbreuk. Eerder hadden de dokters ingestemd met een beperkte indexsprong, maar enkel als er geen verdere besparingen meer zouden worden opgelegd.

'Limieten bereikt'

Door de eenzijdige besparingen van de minister wordt een constructieve samenwerking bijna onmogelijk.
Drie grote artsenvakbonden

‘Het nieuwe begrotingsvoorstel gaat daar regelrecht tegen in’, stellen de drie vakbonden in een gezamenlijk persbericht. ‘Daarmee is de limiet bereikt. Door deze eenzijdige besparingen van de minister is het vertrouwen volledig weg en wordt een verdere constructieve samenwerking quasi onmogelijk.’

Om die reden vragen de bonden de ontbinding van het akkoord artsen en ziekenfondsen. Door dat akkoord ligt vast welke prijzen geconventioneerde artsen mogen vragen voor een consultatie. Enkel artsen die het akkoord niet onderschrijven – de niet-geconventioneerde artsen – mogen meer vragen.

Door de ontbinding van het akkoord te vragen, wordt een officiële procedure opgestart. De Block moet nu proberen te bemiddelen en zo een oplossing te zoeken. Komt die er niet, dan kunnen de artsen het akkoord opblazen en zelf hun prijzen zetten. De regering kan daar altijd tegen ingaan door vaste tarieven in te voeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud