Advertentie

Asielaanvragen weer in de lift

Asielzoekers in Brussel ©Dieter Telemans

Voor de tweede maand op rij is het aantal asielaanvragen in ons land gestegen. Dat is opmerkelijk, aangezien de zomer traditioneel een rustigere periode is. In juli waren er 1.490 asielaanvragen, bijna 14 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt De Standaard.

Na een periode van dalende aanvragen, zit het aantal asielaanvragen op die manier op enkele maanden tijd weer op het peil van januari 2013. België volgt daarmee een internationale trend. Ook andere Europese lidstaten zagen de jongste tijd het aantal asielzoekers toenemen.

Er is wel een duidelijke verandering in de redenen waarom mensen asiel komen zoeken in Europa. De voorbije jaren ging het vooral om 'gelukzoekers', die niet zozeer op de vlucht waren voor oorlog of vervolging, maar een beter leven kwamen zoeken in het rijke westen. Door ontradings- en terugkeercampagnes en een versnelde asielprocedure neemt hun aantal af.

Hun plaats wordt nu echter ingenomen door vluchtelingen uit conflictgebieden. 'Nu is de stijging toe te schrijven aan Eritreërs, Syriërs en Palestijnen die voor conflicten of uit vrees voor vervolging gevlucht zijn, en bescherming nodig hebben', zegt Tine Van Valckenborgh, woordvoerster van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) in De Standaard.

Dat zijn wel gegronde redenen voor asiel. Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar heeft het CGVS al in 42 procent van alle beslissingen ten gronde asiel verleend. De voorbije jaren lag dat cijfer eerder rond de 25 à 30 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud