'Autokeuring kan goedkoper en sneller'

De autokeuring in ons land kan sneller en goedkoper. ©BELGA

De autokeuring in ons land kan goedkoper en sneller, dat concludeert mobiliteitsorganisatie VAB in een nieuwe studie. Ze roept Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op bij te sturen.

Bijna de helft van de Vlamingen moet in de autokeuring tussen de 20 minuten à een uur aanschuiven bij de keuring. Vervoersorganisatie VAB vindt dat 'te lang' na een vergelijkende studie met onze buurlanden, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. 'De wachttijd kan een stuk korter door meer automobilisten een afspraak te laten maken', stelt woordvoerder Maarten Matienko. 

Er zijn ook te weinig keuringscentra, amper 77. Dat is veel minder dan in Nederland, waar er 9.500 keuringscentra zijn. 'Onze noorderburen keuren weliswaar 6,7 miljoen voertuigen per jaar, of dubbel zoveel. Maar dan nog is het verschil groot. Een kleine logistieke storing veroorzaakt bij ons al snel erg lange files', besluit Matienko. 

De VAB wil om die reden onderzoeken of de markt voor autokeuring niet vrijgemaakt kan worden, zoals in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Dat zorgt ervoor dat de prijs van een keuring gevoelig kan zakken. 'Het prijsverschil met onze buurlanden is momenteel groot. Zo betaal je in Nederland tot de helft minder, zo'n 20 euro, en gebeurt die ook grondiger.'

Nog uit de studie van de VAB blijkt dat een op drie bestuurders in Vlaanderen geen uitleg krijgt wanneer hun wagen is afgekeurd. 'Ook dat is te wijten aan de tijdsdruk waaronder controleurs bij ons gebukt gaan'. Met de kwaliteit van de keuring is niets mis, zegt Matienko nog. 'Alleen de roettest doet ons huiveren. De roetfilter in diesels wordt getest door plankgas te geven. Zo'n hoog toerental is niet alleen onrealistisch, het verhoogt ook het risico op motorschade.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud