Banken pleiten voor halvering fiscaal voordeel op spaarboekjes

Filip Dierckx, voorzitter van bankenkoepel Febelfin en vice-CEO van BNP Paribas Fortis ©BELGA

De Belgische banken zetten de deur open voor een halvering van het fiscaal voordeel op het spaarboekje, in ruil voor het behoud van zijn beschermde statuut.

De federale regeringsformateurs overwegen het fiscaal gunstregime voor spaarboekjes uit te breiden naar andere beleggingsproducten. De jaarlijkse rente-inkomsten van een spaarboekje zijn nu vrijgesteld van belastingen tot een bedrag van 1.900 euro. Boven dat bedrag geldt een roerende voorheffing van 15 procent. Ondanks de bodemrentes staat meer dan 250 miljard euro op de Belgische spaarboekjes.

Instellingen als de Nationale Bank en de OESO pleiten al langer voor een afbouw van de vrijstelling, omdat de Belgen daardoor te veel op ‘slapende’ rekeningen parkeren, waardoor weinig spaargeld in bedrijfsfinanciering wordt gepompt. Uittredend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) lanceerde vorig jaar twee varianten om het fiscaal gunstregime uit te breiden naar dividenden van aandelen en intresten van obligaties. Het dossier werd opgeschort tot de huidige regeringsvorming.

De Belgische banksector zegt ermee in te stemmen dat de spaar- en beleggingsfiscaliteit moet wijzigen. Hij stelt voor de appel in twee te bijten. ‘Als sector hebben we een voorstel gedaan om gebruik te maken van twee korven: ongeveer de helft van de fiscale vrijstelling zou voor het spaarboekje gereserveerd worden, de andere helft voor andere producten’, zegt Filip Dierckx, de voorzitter van bankenkoepel Febelfin en de nummer twee van BNP Paribas Fortis.

Concreet zou dat betekenen dat het fiscaal voordeel op spaarboekjes gehalveerd wordt tot 950 euro rente-inkomsten. Bij een rente van 1 procent wil dat zeggen dat een bedrag van ruim 95.000 euro op een spaarboekje belastingvrij blijft. Daarboven betaalt de spaarder roerende voorheffing. Vooral de grote spaarders zouden getroffen worden. Veel hangt wel af van de spaarrente op de markt. Stijgt die naar 2 procent, dan ligt de drempel al op 47.500 euro.

Febelfin pint zich niet vast op het precieze bedrag van 950 euro. De totale fiscale korting en de juiste verdeelsleutel kunnen pas bepaald worden als duidelijk is wat in de tweede korf komt, klinkt het. Daarover lopen de meningen in de sector uiteen. Het kan gaan om vastrentende beleggingen, aandelen, beleggingsfondsen en/of specifieke aandelen in kmo’s. De impact op de belastinginkomsten kan erg uiteenlopen.

Het is de banksector er vooral om te doen dat ‘een belangrijk stuk’ fiscaal voordeel voorbehouden blijft voor het spaarboekje, dat daardoor zijn beschermd statuut blijft behouden. Dierckx: ‘Spaarboekjes zijn belangrijk voor de stabiliteit van het Belgisch bancair systeem. Zorg er daarom ook voor dat de overgang niet te snel en niet te bruusk gebeurt.’

Ook de staatsbegroting is niet gebaat bij een massale exit uit de spaarboekjes, zegt Febelfin nog. Volgens de bankenkoepel zijn jaarlijks 750 miljoen euro aan bankenheffingen indirect gebaseerd op de tegoeden op spaarboekjes. Als de inlagen dalen, dalen de bankenheffingen mee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud