Bankenreddingen: gat van 11 miljard

Foto Reuters ©REUTERS

Hoewel het ernaar uitziet dat de federale overheid in ons land zonder veel financiële kleerscheuren uit het Fortis-avontuur komt, geldt dat niet voor alle bankenreddingen. Van de 28 miljard euro die de overheid tijdens de bankencrisis in de banken heeft gepompt, is nog maar 16,7 miljard euro gerecupereerd.

De meerwaarde die de staat boekt op de verkoop van het belang van 25 procent in BNP Paribas Fortis laat vermoeden dat de federale overheid uiteindelijk zonder kleerscheuren uit het Fortis-avontuur komt. Eerder kon ze al met succes Royal Park Investments (RPI), de bad bank van Fortis, verkopen. De Belgische overheid betaalde in 2008 10,2 miljard euro voor de redding van Fortis. Daarvan heeft ze al bijna 6 miljard gerecupereerd, met de verkoop van RPI en BNP Paribas Fortis, dividenden van BNP Paribas en BNP Paribas Fortis en vergoedingen die betaald werden voor een staatswaarborg. De rekening van de Fortis-redding vertoont nog een gat van 4,4 miljard euro. Maar dat moet gemakkelijk kunnen worden dichtgereden met de latere verkoop van het belang van 10,3 procent dat de Belgische staat heeft in BNP Paribas. Volgens de huidige beurskoers is dat 6,9 miljard euro waard. Het moet al raar lopen als de overheid aan de redding van Fortis uiteindelijk geen geld verdient. Vanaf 57 euro kan België op zijn aandelen BNP Paribas winst boeken. BNP Paribas noteert nu tegen54,4 euro. De papieren minwaarde bedraagt nog amper 330 miljoen.

In het KBC-dossier zit de overheid ook al op winst. De federale en Vlaamse overheid injecteerden samen 7 miljard euro in KBC. De bank heeft de federale steun en een deel van de Vlaamse intussen al terugbetaald, mét boetes. In totaal is al meer dan 9 miljard euro van KBC terug naar de overheid gevloeid. De komende jaren moet de bank bovendien nog 2,3 miljard euro kapitaalsteun aan de Vlaamse overheid terugbetalen. Er is weinig twijfel dat KBC die verplichting zal nakomen.

Maar daar stopt het goede nieuws. Tegenover de 1,5 miljard euro die de federale regering en de gewesten in 2008 in de verzekeraar Ethias pompten, staat slechts een schamele opbrengst van 6 miljoen euro: de rentebetaling van Ethias op een obligatielening van 82 miljoen euro verstrekt door de federale overheid. Of en hoe de overheid het geld dat ze in Ethias investeerde ooit kan recupereren, blijft een grote vraag.

Vast staat intussen ook dat de overheid aan de Dexia-redding een fikse kater zal overhouden. In 2008, 2011 en eind 2012 moest de overheid in ons land 9,4 miljard euro uittrekken om het kapitaal van Dexia te versterken en om Dexia Bank België - nu Belfius - te nationaliseren.

Tegenover die uitgaven staat tot dusver een opbrengst van 1,9 miljard. Het gaat vooral om vergoedingen die Dexia betaalde en betaalt voor de staatswaarborgen die ze nodig heeft om zich te financieren. Voor 69 miljard euro kredieten van Dexia worden gewaarborgd door de Belgische, Franse en Luxemburgse staat. België staat garant voor meer dan de helft daarvan. Dexia zit in een uitdoofscenario en de kans is nagenoeg onbestaande dat de Belgische overheden ooit nog een significant stuk van hun investering in de groep zullen kunnen recupereren.

De bankenreddingen hebben de overheden in land 28,2 miljard euro gekost. Tot dusver is daarvan 16,8 miljard euro gerecupereerd. Dat is 60 procent. Er is op dit ogenblik dus nog een gat van 11,4 miljard euro. De kans dat dat ooit helemaal wordt dichtgereden, is klein. Het is dus niet waar dat de overheid verdient aan de bankenreddingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud