Advertentie

Bankentaks in vier jaar verdubbeld

Febelfin-CEO Karel Van Eetvelt ©BELGA

De banken en financiële instellingen betaalden in 2016 in ons land 1,6 miljard euro aan belastingen. Dat is een verdubbeling in vier jaar, blijkt uit cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Naast 646 miljoen euro vennootschapsbelasting telden banken, verzekeraars en beleggingsvennootschappen net geen miljard euro neer aan extra heffingen. Bovendien lijkt het totaalbedrag voor 2017 nog op te lopen.

Van Overtveldt vindt de toename verdedigbaar als compensatie voor de steun die de banken na de financiële crisis van 2008 kregen. ‘De sector kon overeind blijven dankzij de overheid en we dragen daar nog steeds de gevolgen van’, klinkt het op zijn kabinet. ‘Het is niet meer dan logisch dat banken hun steentje bijdragen aan de financiering van lastenverlagingen.’

Brexit

Maar de sector ziet dat anders. ‘Het is niet duurzaam om telkens bij de banken de oplossing te zoeken voor de begrotingsproblemen’, reageert Karel Van Eetvelt, de CEO van de bankenkoepel Febelfin.

‘Met de toenemende fiscale druk maak je de eigen instellingen kapot. Met de brexit is al gebleken dat onze hoge belastingen het onmogelijk maken om nog banken uit het VK naar hier te halen. Als er niets gebeurt, komt de concurrentiepositie van onze banken in het gedrang.’

 

De hogere belastingen zijn vooral het gevolg van de nieuwe bankentaks die sinds 2016 van kracht is. Ten opzichte van het jaar daarvoor haalde de overheid 277 miljoen euro extra inkomsten bij de financiële sector, een stijging met 21 procent.

Met de toenemende fiscale druk maak je de banken kapot. Met de brexit is al gebleken dat onze hoge belastingen het onmogelijk maken om nog banken uit het VK naar hier te halen.
karel van eetvelt
Bankenfederatie Febelfin

De hogere bankentaks moet 805 miljoen euro per jaar opleveren. Dat bedrag zal ook in 2017 makkelijk gehaald worden. Tegen eind oktober bracht de taks al 788 miljoen in het laatje.

Vennootschapsbelasting

De stijgende belastingen zijn ook het gevolg van de herstellende winstgevendheid in de sector. Daardoor betalen financiële instellingen jaar na jaar meer vennootschapsbelasting. In 2016 ging het om 646 miljoen euro, tegenover 270 miljoen in 2012.

Van Overtveldt benadrukt nog dat de banken kunnen profiteren van de verlaging van de vennootschapsbelasting. Het algemeen belastingtarief zakte gisteren van 34 naar 29 procent. In 2020 volgt een tweede daling naar 25 procent. Die verlaging moet de sector wat ademruimte bieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud