Barroso: 'dit is een aanval op de Europese waarden'

Hoewel het onderzoek nog loopt, gaan Europese gezagsdragers er van uit dat de schietpartij in Brussel een antisemitische aanslag was.

'Het nieuws over de gewelddadige schietpartij die het leven kostte aan drie onschuldige personen, heeft me diep geraakt', aldus Europees Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso. 'Ik veroordeel zwaar het feit dat deze schietpartij gericht was tegen een religieus symbool in het hart van de Europese hoofdstad. Het gaat om een aanval tegen de waarden zelf van Europa, dat kunnen wij niet aanvaarden'.

De voorzitter van het Europees parlement, Martin Schulz, noemde de aanslag 'zwaar choquerend'. Hij had het over 'een haataanval'.

Catherine Ashton, verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid, veroordeelde ook de aanslag. 'Alles moet in het werk worden gesteld om te achterhalen wie erachter zit. Voor terrorisme mag er geen straffeloosheid gelden'.

Hollande

De Franse president François Hollande verspreidde zaterdagavond een communiqué waarin hij zijn ‘sterke emotie’ uitdrukt en de schietpartij veroordeelt. Hij vertolkt de ‘volledige solidariteit’ van Frankrijk met de Belgische bevolking en betuigt zijn medeleven aan de families van de slachtoffers.

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, heeft zijn Belgische collega Didier Reynders kort na de aanslag gecondoleerd met de slachtoffers van ‘wat lijkt op een laffe aanslag bij het Joods Museum in Brussel’.

‘Heb hem laten weten dat ik geschokt ben door de aanslag en dat wij in Nederland meeleven met de slachtoffers en hun dierbaren’, meldt Timmermans zaterdag op zijn Facebookpagina.

Ook andere Nederlandse politici spreken via de sociale media hun afschuw uit over de gebeurtenissen, zoals D66-leider Alexander Pechtold, VVD-Kamerlid Helma Neppérus en de Europese lijsttrekkers Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) en Marcel de Graaff (PVV).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud