Bart De Wever speelt verlengingen

Koning Filip en Bart De Wever ©Photo News

Koning Filip zal Bart De Wever dinsdag, als de informateur op het paleis wordt verwacht voor een vorderingsverslag, vragen om verder te werken en na te gaan of een centrumrechtse coalitie haalbaar is. Dat vernam De Tijd.

Niemand wil dat Bart De Wever opnieuw kan zeggen dat het hem niet gegund is geweest. Het is nu 100 procent zijn verantwoordelijkheid, als hij er niet in slaagt om een centrumrechtse coalitie op de been te brengen, is te horen in CD&V-kringen. Zelfs de Parti Socialiste wil vermijden dat De Wever weer kan vertellen dat hij aan de kant is geschoven.

Zeker voor CD&V is het belangrijk dat De Wever nog wat meer tijd krijgt van het Paleis. Want het is pas als De Wever zijn federale mandaat teruggeeft, dat het voor CD&V moeilijk wordt. Dan zou er van parallelle Vlaamse en federale onderhandelingen geen sprake meer zijn en moeten Kris Peeters & co beslissen of ze nog verder met de N-VA willen onderhandelen over een Vlaamse coalitie.

Er wordt dan ook vanuit gegaan dat De Wever, na een eerste stand van zaken te hebben gegeven, verder de handen uit de mouwen zal moeten steken om een centrumrechtse coalitie in elkaar te boksen. Al blijft de kans klein dat er zo’n coalitie op de been kan worden gebracht, is de inschatting. Het is allerminst een gewonnen zaak voor De Wever om de MR en het cdH aan boord te krijgen.

En hoe langer de federale gesprekken aanslepen, hoe groter de druk zal worden om toch al regionale regeringen te vormen. De Parti Socialiste lijkt, zeker in Brussel, niet al te lang meer te zullen wachten om een progressieve coalitie op de been te brengen.

En dan zou het ook in Wallonië en de Franse Gemeenschap snel kunnen gaan. Cruciaal daarbij wordt de vraag of het cdH haar lot in de regionale regering verbindt aan de PS, of niet. Als cdH voor de PS kiest, dan lijkt De Wevers zijn droom te mogen opbergen om een federale centrumrechtse coalitie te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud