Bedrijfswereld start slotoffensief tegen verplichte registratie opleidingen
De werkgeversorganisaties voeren de druk op om de verplichte registratie van opleidingen, een beslissing van de Vivaldi-regering, nog voor 30 november de doodsteek te geven. Ze krijgen daarvoor de steun van de Vlaamse regering.
In de bedrijfswereld is het slotoffensief begonnen om de komende weken een van de beslissingen van de Vivaldi-regering al terug te draaien: de federal learning account (FLA), een online tool om opleidingen te registreren. De ergernis over het kafkaiaanse instrument kookt al maanden over.
- De federale regering voerde twee jaar geleden, als onderdeel van de arbeidsdeal, de federal learning account in, een online registratie van opleidingen.
- De bedrijfswereld loopt al een jaar storm tegen de administratieve overlast die het systeem veroorzaakt, maar minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) weigerde het af te schaffen.
- Nu de eerste registratiedeadline van 30 november nadert, vragen de werkgeversorganisaties het systeem af te schaffen.
- In de Kamer zijn de N-VA, CD&V, Vooruit en de MR voor. Er lopen nog gesprekken met Les Engagés.
De federal learning account is een uitloper van de arbeidsdeal die de Vivaldi-partijen twee jaar geleden sloten, waarbij werd beslist dat werknemers wettelijk recht krijgen op vijf dagen opleiding per jaar. Om dat in kaart te brengen moeten bedrijven de data over die formele en informele opleidingen online registreren in een nieuwe tool.
Stofzuiger
Het leidde van bij de start tot frustratie, omdat bedrijven al verplicht zijn opleidingsplannen te maken en ook in de sociale balans over opleiding rapporteren. De ergernis werd alleen maar groter toen bleek dat de online tool bijzonder omslachtig was, niet duidelijk ineenzit en tot grote administratieve overlast leidt.
'Alle formele en informele opleidingen voor alle medewerkers moeten geregistreerd worden', zegt Danny Van Assche, de topman van de ondernemersorganisatie Unizo. 'Ook bijvoorbeeld de uitleg die jobstudenten op hun eerste werkdag krijgen, het toelichten van de werking van keukenapparaten aan een flexi-jobber in de horeca en de werking van een stofzuiger aan een nieuwe poetshulp in een hotel.'
Boycot
Al een jaar zet de bedrijfswereld de hakken in het zand. Het Verbond van Belgische Ondernemingen meldde enkele maanden geleden de FLA niet te ondersteunen. In maart zei Voka dat de onlinetool terug naar de tekentafel moet. In april, toen de registratie opende, sprak gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans van 'het nieuwe symbool van Kafka'. In mei riep de technologiefederatie Agoria op om het systeem te boycotten.
Uit de begrotingstabellen blijkt dat de uitbouw van dit administratief monster al 4,4 miljoen euro heeft gekost.
Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) reageerde dat de applicatie nodig is en dat bedrijven ruim de tijd krijgen om data in te voeren. Die tijd is nu stilaan voorbij: op 30 november moeten bedrijven al hun opleidingen van dit jaar hebben geregistreerd.
Uit cijfers die Unizo opvroeg, blijkt dat 99 procent van de kmo's met minder dan tien werknemers dat nog altijd niet heeft gedaan. 'We willen niet dat ondernemers hier nog mee worden lastiggevallen', zegt Van Assche. 'De volgende regering moet het systeem meteen volledig afschaffen.'
'Dure grap'
De politieke steun daarvoor is aan het groeien. In de supernota, het gelekte onderhandelingsdocument waarop deze zomer de formatie stokte, staat dat de 'federal learning account en de regel van vijf opleidingsdagen geschrapt worden'. Ook in het Vlaams regeerakkoord staat dat aan de federale regering wordt gevraagd de FLA af te schaffen.
In de Kamer heeft volksvertegenwoordiger Axel Ronse (N-VA) op 2 oktober een wetsvoorstel ingediend om dat te doen. Volgens hem zijn behalve de Vlaamse meerderheidspartijen ook de Franstalige liberalen van de MR mee. Les Engagés vraagt nog garanties dat er genoeg aandacht naar opleidingen blijft gaan. 'Het is een constructief gesprek. Ik heb het gevoel dat we hier uit zullen raken.'
Van Assche noemt de FLA een dure grap. 'Uit de begrotingstabellen blijkt dat de uitbouw van dit administratief monster al 4,4 miljoen euro heeft gekost, terwijl er de komende jaren nogmaals 3,2 miljoen extra uitgaven gepland zijn.'
Meest gelezen
- 1 Vooruit verklaart Arizona dood, tenzij De Wever meer geld zoekt bij grote vermogens
- 2 Splinterbom of status quo op de markten na duel Trump-Harris?
- 3 Warren Buffett ziet berg cash aanzwellen tot 325 miljard
- 4 Marc Coucke, superbelegger of impulsieve investeerder?
- 5 'Ons kiessysteem is sterk genoeg om de ontkenning nog één keer aan te kunnen, daarna moet het stoppen'