Advertentie

Bedrijven krijgen vacatures nu al niet meer ingevuld

Twee op de drie werkgevers die willen aanwerven, zeggen moeilijker dan normaal geschikt personeel te kunnen vinden. ©ANP XTRA

De coronacrisis is nog niet achter de rug, maar toch is het voor bedrijven al even moeilijk als voor het begin van de pandemie in maart 2020 om geschikt personeel te vinden. In maart en april was er een recordaantal nieuwe vacatures, maar geschikt personeel vinden blijkt moeilijk.

Nooit lag het aantal nieuwe vacatures zo hoog en was het zo moeilijk om de juiste mensen te vinden voor die jobaanbiedingen, blijkt uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. ‘De verwachting bij ondernemingen is dat het personeelstekort zal leiden tot een omzetdaling en een verlies aan potentiële groei’, zegt Voka-topman Hans Maertens.

In maart kreeg de VDAB 29.300 vacatures binnen, in april 27.100. Dat zijn er respectievelijk 69 en 124 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. Maart was een recordmaand: nooit schreven bedrijven meer vacatures uit, vorige maand was de april met de meeste vacatures ooit.

De verwachting bij ondernemingen is dat het personeelstekort zal leiden tot een omzetdaling en een verlies aan potentiële groei. Hans Maertens Voka-topman
Hans Maertens
Gedelegeerd bestuurder ondernemersfederatie Voka

De aan snelheid winnende vaccinatiecampagne, die perspectief biedt op een normale wereld, geeft bedrijven weer vertrouwen. Deze maand staat het Belgisch ondernemersvertrouwen op het hoogste peil sinds 2007. Bedrijven die zich in de coronacrisis terughoudend opstelden, durven nu weer mensen aan te nemen, wat de opstoot verklaart.

De problemen van voor de coronacrisis zijn daarom terug van nooit helemaal weggeweest. Geschikt personeel vinden was toen al een probleem en is het opnieuw. In april bleven 51.549 vacatures openstaan, de helft meer dan een jaar eerder. Alleen in juni en juli 2018 bleven meer vacatures oningevuld.

Alarmbel

De bedrijven trekken zelf aan de alarmbel over het tekort, blijkt uit een enquête van de werkgeversorganisatie Voka bij 600 Vlaamse ondernemingen. Twee op de drie werkgevers die willen aanwerven, zeggen moeilijker dan normaal geschikt personeel te kunnen vinden. Bij ondernemingen met meer dan 250 werknemers is het probleem het grootst: drie op de vier bedrijven geven aan erg moeilijk personeel te vinden.

De krapte op de arbeidsmarkt is een oud Belgisch zeer, al blijft het een paradox. In ons land is slechts 70 procent van de 20- tot 64-jarigen aan de slag, terwijl die werkzaamheidsgraad in Nederland en Duitsland 80 procent bedraagt.

De lage werkzaamheidsgraad is vooral in Brussel (61%) en Wallonië (64%) een probleem, maar ook Vlaanderen (74%) haalt het niveau van de buurlanden niet. Vooral laaggeschoolden komen moeilijk aan de bak. Minder dan de helft van hen is aan het werk tegenover meer dan 60 procent in Nederland en Duitsland.

Er is in ons land nog een omvangrijke groep mensen die om uiteenlopende redenen niet aan het werk raakt.

Er is in ons land dus nog een omvangrijke groep mensen die om uiteenlopende redenen niet aan het werk raakt. Het opkrikken van de werkzaamheidsgraad tot 80 procent in 2030 is een van de ambities van de federale regering. Al blijft de regering-De Croo voorlopig vaag over de hervormingen die ze wil doorvoeren om dat doel te halen.

Maertens ijvert voor meer flexibiliteit en extra inspanningen om de almaar grotere groep langdurig zieken weer aan het werk te helpen. Het volledig regionaliseren van het arbeidsmarktbeleid moet volgens Voka helpen die hervormingen door te voeren.

De vakbonden willen dan weer vooral inzetten op meer vorming en opleiding. Ook vinden de bonden dat veel banen onwerkbaar zijn, waardoor ze onaantrekkelijk zijn voor veel werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud