Bedrijven zien licht aan het einde van de covidtunnel

Voka-topman Hans Maertens dringt aan op perspectief voor bedrijfswereld. ©rv

De economische impact van de covidcrisis op de Vlaamse bedrijven is nog altijd groot, maar stilaan klimmen ze uit het dal. Dat blijkt uit de corona-enquête van Voka.

Er is licht aan het einde van de tunnel. Bedrijven verwachten in januari een omzetverlies van 9 procent, maar in december gingen ze nog uit van 13 procent. In de loop van 2021 verwachten bedrijven een verbetering, met een gemiddeld omzetverlies van 7 procent. Een normalisering van de omzet wordt in 2022 verwacht.

Ook de investeringsplannen ogen positiever. In 2020 lagen die 17 procent onder het normale niveau, in 2021 zou dat nog 7,5 procent zijn, in 2022 3,5 procent.

Het verlies aan arbeidsplaatsen zal voor 2020 naar schatting uitkomen op 55.000 jobs, vergeleken met 2019. Voor 2021 wordt een verlies van 40.000 arbeidsplaatsen verwacht. In de enquête van november verwachtten ondernemers voor 2021 nog een verlies van 50.000 jobs.

Ondernemers en medewerkers worden vandaag een beetje moedeloos.
Hans Maertens
Gedelegeerd bestuurder Voka

Perspectief

'Het vertrouwen keert stilaan terug, maar het is belangrijk dat bedrijven perspectief krijgen', zegt Voka-topman Hans Maertens. De publicatie van het Ministerieel Besluit met de onaangekondigde verlenging van de coronamaatregelen tot 1 maart kwam bij vele bedrijven hard aan.

'We moeten een derde golf vermijden. Dat zou zowel voor de gezondheidszorg als de economie een mokerslag zijn. Maar bedrijven willen perspectief op wanneer en onder welke voorwaarden de maatregelen kunnen opgeheven of versoepeld worden. Ondernemers en medewerkers worden vandaag een beetje moedeloos', zegt Maertens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud