Advertentie

Begeleiding zieken naar werk komt moeizaam van de grond

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil met de begeleiding naar werk de jarenlange explosieve groei van het aantal langdurig zieken afremmen. ©Tim Dirven

Het aantal Belgen dat tussen een maand en een jaar ziek is, blijft zorgwekkend sterk stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de hr-dienstverlener Acerta.

Uit de cijfers van Acerta blijkt dat vorig jaar 2,31 procent van de werkbare uren niet werden gewerkt omdat de betrokken werknemers langer dan een maand maar minder lang dan een jaar ziek waren. Dat is 7,5 procent meer dan in 2017 en bijna 13 procent tegenover het begin van de legislatuur van de regering-Michel. ‘Dat is problematisch’, zegt Magda Duerinckx van Acerta.

Bedrijven kunnen vier maanden wachten vooraleer ze iets ondernemen voor re-integratie. Dat is veel te laat.
Magda Duerinckx
hr-dienstverlener acerta

De groep mensen die langer dan een maand maar minder lang dan een jaar ziek zijn - het zogenaamde middellange ziekteverzuim - is belangrijk. Voor die groep is de re-integratieprocedure in het leven geroepen in 2016. Die procedure mikt op werknemers die nog in staat zijn om aangepast werk uit te voeren. Bedrijven en ziekenfondsen moeten samen met hen aan de slag om hen naar de werkvloer te begeleiden.

Met die begeleiding naar werk wil minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de jarenlange explosieve groei van het aantal langdurig zieken afremmen. Midden vorig jaar zaten meer dan 415.000 mensen langer dan een jaar ziek thuis. Door het middellange ziekteverzuim terug te dringen hoopt de regering ook het aantal langdurig zieken terug te dringen. Hun stijgende aantal stelt de overheid voor een grote budgettaire uitdaging, want zij betaalt de ziekte-uitkeringen.

Vanaf dag één

‘Het voornemen zieken weer aan het werk te helpen is goed, maar de formele re-integratieprocedure is onvoldoende efficiënt’, zegt Duerinckx. ‘Bedrijven kunnen vier maanden wachten vooraleer ze iets ondernemen voor re-integratie. Dat is veel te laat. Eigenlijk zou het bedrijf net zoals in Nederland al vanaf dag één de nodige aandacht aan de zieken moeten geven.’

Door de snelle betrokkenheid van een ‘verzuimcoach’ kunnen bedrijven sneller uitzoeken wat nodig is om een werknemer te helpen bij zijn terugkeer. ‘Het gaat niet om stalking of dwang, het gaat om het helpen van de zieke werknemer bij zijn re-integratie’, zegt Duerinckx. Hoe sneller de re-integratie in gang wordt gezet, hoe groter de kans op slagen, blijkt uit onderzoek.

Hoopgevende signalen

De Block is het ermee eens dat werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk moeten. ‘Het klopt dat re-integratieprojecten pas na vier maanden kunnen worden opgestart. Ik wil dat vervroegen, maar dat is een bevoegdheid van de minister van Werk’, zegt ze. De regering-Michel is in lopende zaken en voor aanpassingen is het wachten op de volgende legislatuur.

Daarnaast wijst De Block erop dat veel van haar hervormingen, zoals een nieuwe lijst voor de bevraging van langdurig zieken, pas in werking zijn getreden en het enige tijd vergt vooraleer de effecten volledig zichtbaar zijn. Wel ziet ze al enkele hoopgevende signalen. Zo stijgt het aantal mensen dat langer dan een jaar ziek thuiszit de jongste jaren almaar minder snel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud