Advertentie

Begroting verbetert, maar blijft in gevarenzone

Minister van Begroting Sophie Wilmès krijgt gelijk. De EU-Commissie schatte de inkomsten voor 2016 te pessimistisch in. ©BELGA

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) wint een eerste slag in het EU-examen. Maar de beslissende slag in mei wordt kantje boord.

De Europese statistische dienst Eurostat valideerde maandag de cijfers van alle lidstaten voor begrotingssaldo en de overheidsschuld in 2016. Die cijfers vormen de basis van het begrotingsrapport dat elk EU-land midden mei krijgt. Voor België lijken de cijfers van Eurostat goed nieuws.

Zo haalde België in 2016 een begrotingstekort van 2,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een pak beter dan de 2,9 procent die de Europese Commissie twee maanden geleden voorspeld had en de 3 procent die voorspeld was in november. De schuld klokt af op 105,9 procent van het bbp, ook lager dan de 106,8 procent van februari en de 107 procent uit de herfstvooruitzichten.

Wilmès krijgt gelijk

In november gaf de Commissie België een onvoldoende. België dreigde in mei op het strafbankje te belanden als verbetering uitbleef. De prognose voor ons land bleef ook in februari somber.

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) beet toen van zich af. De Europese Commissie is te pessimistisch over België, zei ze. Wilmès krijgt twee maanden later gelijk. De Europese Commissie geeft toe dat het tekort lager ligt. De betere cijfers komen er dankzij hogere belastinginkomsten.

Op papier staat België er dus beter voor. Toch betekenen die betere cijfers absoluut niet dat België uit de gevarenzone is. Van de vele rode lichten is slechts één een oranje knipperlicht geworden.

Structureel weinig verbetering

Het onvoldoende voor ons land in november had twee belangrijke redenen. De begroting is nauwelijks structureel gezond gemaakt en de schuld daalt lang niet snel genoeg. Die elementen zullen het oordeel van de Commissie in mei bepalen.

In 2016 is de begroting structureel nauwelijks verbeterd, terwijl Europa een inspanning eiste van 0,6 procent, in 2016 én in 2017. De Commissie zal nu moeten nagaan of de structurele gezondmaking zowel voor 2016 apart als voor 2016 en 2017 samen door de beugel kan.

Een extra probleem is dat de Commissie in februari nog een stijging noteerde van de primaire uitgaven (uitgaven zonder rentelasten). Dat kan bezwarend zijn voor het uiteindelijke begrotingsrapport. Het wordt alleszins heel nipt, is in EU-kringen te horen.

Deliberatie nodig

Voor de te trage schuldvermindering zit België sowieso in slechte papieren. Ons land haalt het opgelegde tempo niet voor de verlaging van de schuld naar de Europese alarmdrempel van 60 procent van het bbp. Er zal dus een Europese deliberatie nodig zijn.

Het wordt dus een politieke beslissing of België op het strafbankje belandt. En of voor die beslissing België en Italië in dezelfde pot belanden. Het zou de eerste keer zijn dat een procedure voor een budgettaire ontsporing er komt voor een te hoge schuld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud