Begrotingsmarathon van start

Minister van Financiën Steven Vanackere - Foto Photo News

Het kernkabinet van de regering-Di Rupo start om 16 uur met de bijsturing van de begroting 2012 en met de opmaak van de begroting van 2013.

Vandaag start de regering met de zoektocht naar 811 miljoen euro om de begroting van dit jaar bij te sturen. De verwachting is dat vooral naar eenmalige maatregelen wordt gezocht, want veel tijd om structurele ingrepen rest er niet meer.

Minister van Fianciën, Steven Vanackere (CD&V), liet wel al verstaan dat het wat hem betreft geen optie is om de belastingaangiftes trager te verwerken, wat de begroting van dit jaar met enkele honderden miljoen euro's zou helpen. 'De fiscale administratie werk efficiënter in het voordeel van de particulieren. Ik heb niet de intentie dat te laten vallen, aldus de CD&V'er, die het voorstel vergeleek met het 'Monster van Loch Ness'.

Van zodra de begroting van 2012 is bijgestuurd, wacht de regering een sanering van 3,7 miljard euro om de begrotingsdoelstelling van volgend jaar te halen (een tekort van 2,15 procent).

De meeste regeringspartijen benadrukken dat er geen sprake kan zijn van een verhoging van de lasten op arbeid. Naast enkele grotere maatregelen zal er volgens Vanackere ook een brede waaier aan maatregelen worde genomen. 'Het is voorspelbaar dat de oppositie het over een '3 Suisses-catalogus' zal hebben', zei Vanackere.

Zowel CD&V als Open Vld is het erover eens dat gesnoeid moet worden in de ambtenarij en de gezondheidszorg. 'De overheidsdiensten moeten nog meer inspanningen doen om gepensioneerden beperkt te vervangen en er is een rationeler geneesmiddelenbeleid mogelijk.

Door artsen minder en goedkopere medicijnen te laten voorschrijven, kunnen enkele honderden miljoenen bespaard worden, zonder dat dit ten koste gaat van de patiënt, zeggen Steven Vanackere en Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Die laatste geeft vandaag de fakkel door als vicepremier en minister van Pensioenen aan Alexander De Croo.

Coalitiepartner sp.a gaat dan weer op de rem staan. 'Er zijn al heel grote inspanningen gedaan in de gezondheidszorg. Wij willen vooral komen tot een fiscaliteit met voordelen voor wie jobs creëert en een zwaardere belasting voor wie al grote vermogens heeft opgebouwd', aldus vooorzitter Bruno Tobback.

Vanackere wil vanavond al landen met de begroting 2012. 'Voor die van volgend jaar zullen we onze tijd nemen. Er zal doorgewerkt moeten worden tijdens de herfstvakantie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud