Advertentie
Advertentie

Begrotingstekort 2019 dubbel zo groot als gedacht

Premier Charles Michel (MR) en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). ©BELGA

Het begrotingstekort voor 2019 loopt op tot bijna 7 miljard euro. Daarmee is het tekort liefst 3,8 miljard groter dan aanvankelijk begroot.

De regering-Michel en de onderhandelaars voor een nieuwe federale regering varen al maanden blind over de begroting van 2019. Er werd geen begrotingscontrole gehouden, waardoor er geen geactualiseerde cijfers ter beschikking waren.

De ambtenaren van het Monitoringcomité hebben nu toch een raming van de evolutie van de begroting klaar. Daaruit blijkt dat het tekort is opgelopen tot bijna 7 miljard euro. Dat is 3,8 miljard meer dan aanvankelijk begroot, schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan onze redactie.

De regering-Michel hoopte dit jaar uit te komen op een begrotingstekort van 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zoals dat met de Europese Commissie was overeengekomen. Volgens het Monitoringcomité zal het tekort evenwel eindigen op 1,5 procent van het bbp.

De Croo wijst naar val regering

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) wijst naar de val van de regering-Michel als belangrijkste reden voor het slechte resultaat. De N-VA verdween uit de federale regering na alle heisa rond het migratiepact. 'Deze regering beschikt niet over een meerderheid in de Kamer. We konden de begroting helaas niet bijsturen.'

Toen de regering-Michel de begroting opstelde, waren er evenwel al veel twijfels over de gedegenheid van het cijferwerk. Zo werd gerekend op heel wat opbrengsten uit de arbeidsdeal, terwijl die hoogst twijfelachtig waren

De Croo hoopt dat er snel een nieuwe federale regering komt, zodat werk kan worden gemaakt van een kleiner begrotingstekort. 'De N-VA en de PS moeten stoppen met oppositie te voeren tegen de huidige regering en samen aan tafel gaan zitten', zegt hij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud