Begrotingstekort diept uit tot 53 miljard euro

David Clarinval (MR), federaal minister van Begroting. ©BELGA

De coronacrisis slaat een nog groter gat in de Belgische overheidsfinanciën dan eerst gedacht. De overheid zal dit jaar 53 miljard euro uitgeven die ze moet lenen.

Nog nooit zijn in het naoorloogse België de overheidsfinanciën zo snel ontspoord als dit jaar en bij iedere raming blijkt het nog erger te zijn dan gevreesd. Begin dit jaar, voor de coronapandemie uitbrak, werd voor 2020 nog een tekort van rond 14 miljard euro verwacht. Na de uitbraak van het virus schoten de eerste ramingen naar een tekort van 33 miljard euro. Nu blijkt dat we eerder rond 53 miljard euro zullen uitkomen, bijna vier keer zoveel als begin dit jaar geschat.

Het nieuwste cijfer komt van het Monitoringcomité, een groep topambtenaren die de ramingen voor de begrotingen opmaakt. Op basis van die cijfers neemt de regering vervolgens de politieke beslissingen over besparingen of belastingen. Federaal minister van Begroting David Clarinval (MR) maakte de cijfers vrijdag bekend.

Het gat in het budget komt neer op 12,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Belastinginkomsten omlaag, uitgaven omhoog

Dat het budget ontspoort, komt omdat de inkomsten van de overheid opdrogen en de uitgaven in de sociale zekerheid exploderen. De belastinginkomsten krimpen dit jaar met 15 miljard euro, omdat de gezinnen minder consumeren en hun inkomen licht zien dalen. Volgens het monitoringcomité zakt het bbp dit jaar met 10,5 procent. Ook de deelstaten gaan voor 12,5 miljard euro in het rood.

In de vooruitzichten is geen rekening gehouden met een Europees relanceplan of met bijkomende regeringsmaatregelen. Er is evenmin rekening gehouden met de mogelijkheid dat een tweede lockdown nodig is.

Begrotingsput verdwijnt niet

Toch blijkt zelfs in dat scenario dat de schade aan de overheidsfinanciën niet vanzelf zal verdwijnen zodra het virus weg is. Het gat van 53 miljard slinkt volgend jaar naar verwachting naar 31 miljard euro en in 2022 naar 26 miljard euro. Zonder bijkomende ingrepen blijft het begrotingstekort dus nog altijd makkelijk rond 6 procent van het bbp hangen, twee keer de norm die met de andere eurolanden is afgesproken in het Verdrag van Maastricht.

De staatsschuld stijgt naar 122 procent van het bbp, dubbel zo veel als de norm die is afgesproken in het Verdrag van Maastricht.

De Belgische staatsschuld, die volgens datzelfde Verdrag van Maastricht onder 60 procent van het bbp moet blijven, is gestegen naar 122 procent. Ook de schuld ligt dus dubbel zo hoog als de norm. De coronacrisis heeft de staatsschuld, die eind vorig jaar net onder 100 procent was gedoken, met een vijfde doen oplopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud