Begrotingstekort loopt op tot 12 miljard

Informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte schetsten vorige week al een somber beeld van de begroting. ©Photo News

Het begrotingstekort loopt tegen het einde van de regeerperiode in 2024 op tot 11,8 miljard euro. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het monitoringcomité dat De Tijd kon inkijken.

Het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt, heeft nieuwe langetermijnvooruitzichten voor de begroting klaar. Het begrotingstekort loopt tegen het einde van de regeerperiode op tot 11,8 miljard euro. 

Het structurele begrotingstekort, dat de beste graadmeter is voor de gezondheid van de begroting, loopt tegen het einde van de nieuwe regeerperiode in 2024 op tot 11,38 miljard euro of 2,12 procent. Dat komt overeen met het alarmerende beeld dat de informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) vorige week hadden geschetst.

Geen evenwicht

Het wordt bijna een onmogelijke klus om de begrotingsdoelstellingen te halen die de vorige regering-Michel heeft overgemaakt aan Europa in het stabiliteitsprogramma. Voor volgend jaar voorzag de regering een klein structureel tekort en voor het jaar nadien een evenwicht.

Het is nu wel zeker: door de vroegtijdige val van de regering eind vorig jaar is 2019 op begrotingsvlak een verloren jaar.
Alexander De Croo (Open VLD)
Vicepremier

Als die doelstellingen worden gevolgd, zou bij de opmaak van de begroting voor 2020 ruim 8 miljard bespaard moeten worden. En het jaar nadien nog ruim 1 miljard extra. Er lijkt niets anders op te zitten dan de doelstelling van een begroting in evenwicht in 2021 opnieuw los te laten.

Welke coalitie ook aan de macht komt, het belooft een moeilijke opdracht te worden de overheidsfinanciën op orde te krijgen. De cijfers uit het rapport van het monitoringcomité houden nog geen rekening met alle belastingverlagingen die tijdens de verkiezingscampagne zijn beloofd.

'Tijd dringt'

Voor minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) geven de cijfers aan dat 'de tijd dringt voor de vorming van een volwaardige federale regering'. 

'De volgende jaren blijft het beheersen van het budget een van de belangrijkste uitdagingen, onder meer door de kost van de vergrijzing die jaar na jaar stijgt. Alleen een volwaardige en slagkrachtige regering kan die uitdaging aanpakken', zegt hij in een reactie.

De Croo verwijst ook naar de verslechterde situatie voor de begroting van 2019. Eerder bleek al dat het begrotingstekort dit jaar dubbel zo groot wordt als verwacht. 

Alleen een volwaardige en slagkrachtige regering kan die uitdaging aanpakken.
Alexander De Croo (Open VLD)
Vicepremier

'Eind vorig jaar bedroeg het nominaal tekort van de gezamenlijke overheden 0,69 procent, het monitoringcomité gaat ervan uit dat dat tegen eind dit jaar oploopt tot 1,54 procent. Het is nu wel zeker: door de vroegtijdige val van de regering eind vorig jaar is 2019 op begrotingsvlak een verloren jaar. Als men de komende weken niet start met de vorming van een federale regering zal ook 2020 dat zijn. Alles wat men nu niet doet, zal men later dubbel moeten doen.'

Paars-groen

De Croo maakte afgelopen weekend duidelijk dat paars-groen voor de liberalen geen optie is. Zo'n regering van liberalen, socialisten en groenen heeft een meerderheid, maar de liberaal vindt die optie een slecht idee.

Volgens hem moet het mogelijk zijn raakvlakken tussen de N-VA en de PS te vinden. De twee partijen moeten in staat zijn enkele gemeenschappelijke doelen te vinden en een methode om die te bereiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud