Beke fluit De Crem terug over kernuitstap

De vraag of de sluiting van de kerncentrales tegen 2025 een haalbare kaart is, verdeelt CD&V. ©Peter Hilz / HH

CD&V blijft achter de kernuitstap tegen 2025 staan. Die boodschap gaf CD&V-voorzitter Wouter Beke maandag na het partijbureau, nadat zijn partijgenoot Pieter De Crem vraagtekens had geplaatst bij de sluiting van de kerncentrales.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zei zondag in het VRT-programma 'De zevende dag' dat een volledige kernuitstap in 2025 niet haalbaar is, ook al was dat wel het partij- en regeringsstandpunt. 'Alle indicatoren zeggen mij dat het elektriciteitsverbruik zodanig toeneemt dat we in elk geval nog een uitzonderingsperiode nodig zullen hebben', zei hij.

'Alleen met windmolens komen we er niet. Als die kerncentrales dicht kunnen, dan is dat goed. Maar de hele discussie over kernenergie en de nieuwe generatie kerncentrales mag blijkbaar niet worden gevoerd, omdat die niet in het kraam van de klimaatbetogers past. Voor mij moet alles in het kraam kunnen staan.'

Chaos

De N-VA wees onmiddellijk op de 'chaos' bij CD&V, want terwijl De Crem aan de kernuitstap twijfelt, liet partijgenoot en Vlaams minister van Klimaat Koen Van den Heuvel weten vast te houden aan de kernuitstap. 'Als het centrum de weg kwijt is', tweette voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

De N-VA werpt zich op als de enige partij die consequent voor 'ecorealisme mét visie' gaat. De Vlaams-nationalisten plaatsten al eerder vraagtekens bij de nucleaire exit. 'Wie vindt dat Pieter De Crem gelijk heeft, kiest voor alle zekerheid beter voor de N-VA, denk ik', tweette Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA).

Gascentrales

Op het partijbureau van CD&V, het eerste na het ontslag van Joke Schauvliege, zette partijvoorzitter Wouter Beke maandagochtend de puntjes op de i. De lijn is duidelijk, het partijstandpunt is en blijft de kernuitstap tegen 2025, luidde het. De Crem werd dus teruggefloten, al verpakte Beke het wel elegant. 'De Crem heeft een bezorgdheid geuit, maar we moeten nu alles doen wat we kunnen om de kernuitstap te realiseren', dixit Beke.

Door de val van de regering-Michel dreigt wel tijd verloren te gaan, want minister van Energie en Klimaat Marie Christine Marghem (MR) heeft het steunmechanisme voor de bouw van gascentrales nog altijd niet rond. Zonder dat steunmechanisme dreigen investeerders af te haken voor de bouw van nieuwe gascentrales, terwijl die nodig zijn om de sluiting van de kerncentrales op te kunnen vangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect