Advertentie
Advertentie
nieuwsanalyse

Beke wil bladzijde van taxshift omdraaien

CD&V-voorzitter Wouter Beke maakt zijn vicepremier Kris Peeters duidelijk dat de oorlog over de taxshift gestaakt moet worden. ©BELGA

Nadat CD&V-vicepremier Kris Peeters zijn zomervakantie heeft opgeofferd aan het uitvechten van achterhoederobbertjes over de taxshift, laat CD&V-voorzitter Wouter Beke weten dat de bladzijde moet worden omgedraaid. Volgens Beke moet de taxshift worden verdedigd.

Bij de start van het nieuwe politieke jaar is het de traditie dat er politieke rentree-interviews worden gegeven, die lezen als nieuwjaarsbrieven vol goede intenties, maar waar achteraf vaak niets van terecht komt.

De eerste die vandaag in De Standaard opduikt, is Wouter Beke, de voorzitter van CD&V. Zijn boodschap is niet mis te verstaan. ‘Het akkoord over de taxshift is de belangrijkste hervorming sinds het Globaal Plan van wijlen Jean-Luc Dehaene begin jaren 90. Het is de moeite waard er 100 procent achter te staan’.

De persoonlijke aversie tussen De Croo en Peeters is een splinterbom onder de regering-Michel

CD&V-vicepremier Kris Peeters moet even geslikt hebben toen hij de woorden van zijn voorzitter las. Nadat eind juli het akkoord over de taxshift werd afgesloten, was het Peeters’ vakantiemissie om dat akkoord aan te vallen.

Peeters heeft nooit kunnen verkroppen dat hij vanaf dag één als de verliezer van het akkoord is neergezet. Volgens hem was het brein achter deze duivelse ‘framing’ niemand minder dan zijn liberale collega-vicepremier Alexander De Croo.

De persoonlijke aversie tussen De Croo en Peeters is een splinterbom onder de regering-Michel, die even ontmijnd werd door het politieke rentree-akkoord over de opname van de btw-verhoging voor elektriciteit in de index.

Daarmee heeft Peeters een belangrijke slag thuisgehaald. Maar bij de minste discussie in de regering dreigt premier Charles Michel (MR) weer geconfronteerd te worden met de ontvlambare relatie tussen zijn vicepremiers Peeters en De Croo.

Stokebrand

Bovendien lijkt stokebrand Didier Reynders weer zijn oude zelve te zijn. Nadat hij zich de voorbije weken en maanden opvallend koest hield, deelde hij in een rentree-interview in Le Soir klappen uit aan de Vlaamse christendemocraten. ‘Het is altijd hetzelfde met CD&V. In de 15 jaar dat ik in een regering met socialisten zat, heb ik dat zelden meegemaakt. Wanneer iets beslist was, werd dat ook uitgevoerd. Maar bij CD&V is een akkoord niet meer dan een etappe.’

Didier Reynders heeft nog altijd een appeltje te schillen met CD&V, nadat de partij de Europese post voor zijn ogen wegkaapte

Reynders heeft nog altijd een appeltje te schillen met CD&V, nadat de partij de Europese post voor zijn ogen heeft weggekaapt. Als ook Reynders weer begint, dreigt dat de sfeer in de regering-Michel nog meer te verzieken

Beke wil alvast met een schone lei het nieuwe politieke jaar aanvatten door de bladzijde over de taxshift om te slaan, zodat de regering-Michel en misschien vooral CD&V in rustigere vaarwaters kan komen.

Ego

Toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat een vingerknip van Beke zal volstaan. De achterban van CD&V, met de vakbonden op kop, blijft moeite hebben met de manier waarop de regering-Michel iedereen doet betalen, maar de vermogens ongemoeid laat. Op 7 oktober staat alweer een nationaal vakbondsprotest op het programma.

Didier Reynders (l.) deelde in zijn rentree-interview een tik uit naar Kris Peeters (m.) ©Dieter Telemans

En dan is er nog altijd Kris Peeters zelf. In het interview in De Standaard wijst Beke erop dat het moet lukken om het gekibbel in de regering te stoppen als iedereen beseft dat dit de regering niet ten goede komt. ‘Tenzij men zijn eigen karakter tegenkomt, natuurlijk (lacht)’. Beke doelt hier ongetwijfeld op Bart De Wever, al is het niet uitgesloten dat het ook op Kris Peeters slaat. Binnen CD&V wordt al langer gemord dat Peeters met zijn groot ego niet altijd onder controle kan worden gehouden.

Dat Beke zegt dat het akkoord over de taxshift een akkoord is dat kan en moet worden verdedigd, lijkt meteen een vingerwijzing te zijn naar Peeters, die heel zijn vakantie heeft gespendeerd aan een privéoorlogje uitvechten, met het onplezierige gevolg dat hij zichzelf nog meer in de hoek van de verliezer heeft gedrumd.

Het is niet voor het eerst dat Beke zijn nummer één in de regering subtiel probeert bij te sturen. Als de taxshift te vergelijken valt met het Globaal Plan van wijlen Dehaene, dan begint de relatie tussen partijvoorzitter Wouter Beke en boegbeeld Kris Peeters stilaan herinneringen op te roepen aan de getroebleerde relatie tussen Wilfried Martens en Leo Tindemans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud