Bel20'ers betalen 27 procent belasting

GDF Suez blijkt de grootste belastingbetaler van de Bel20 te zijn - Foto AFP ©AFP

De bedrijven uit de Bel20-index hebben in 2012 gemiddeld 26,8 procent belastingenbetaald op hun winst. Dat is ruim 5 procentpunten minder dan de 32 procent voor de EuroStoxx50-leden.

Een eerste reden is de aanwezigheid van holdings in de Belgische graadmeter. Investeringsmaatschappijen als GBL of Ackermans & van Haaren betalen op groepsniveau amper belastingen, maar hun operationele dochterbedrijven doen dat wel.

Ten tweede zitten er geen oliegroepen in de Bel20, terwijl die sector op Europees vlak de meeste taksen moeten neertellen.

GDF Suez

Samen deden de Bel20-bedrijven vorig jaar 5,2 miljard euro belastingen naar de overheden vloeien. Dat is 122 miljoen euro meer dan het jaar voordien. Het takspercentage lag toen met 25,8 procent iets lager.

Na GdF Suez (2,1 miljard) betaalt ABInBev met 1,3 miljard euro het meest belastingen, al komt dat maar overeen met 16 procent van de winst. De taksen vloeien natuurlijk niet allemaal naar de Belgische staat, maar naar alle landen waar de brouwer operationeel is en winst maakt. KBC is het nummer drie met 567 miljoen euro belastingen, of 26,5 procent van de winst.

Belastingroutes

De meeste fiscalisten zijn niet verbaasd dat de grote ondernemingen ondanks alle mogelijke vluchtwegen en gunstige belastingroutes - ook via Belgische vehikels - een groot deel van hun winst aan de overheden afdragen. Volgens een studie van de universiteit van Michigan uit 2011 betaalden de grootste 100 Europese bedrijven in het eerste decennium gemiddeld 35 procent belastingen op hun winst.

Een vrij bekende studie van PriceWaterhouseCoopers toonde aan dat de Europese multinationals doorgaans 20 tot 25 procent belastingen betalen op hun winst. Dat is een stuk minder dan in onze studie, maar hun methodologie sluit de oliebedrijven dan ook compleet uit.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud