Advertentie
netto

Belastingzondaars krijgen 14 dagen respijt

Foto Photo News ©PhotoNews

Belastingzondaars krijgen nog tijd tot 15 juli om gebruik te maken van het huidige voordeligere systeem van fiscale regularisatie. Dat heeft de federale ministerraad vrijdagmorgen beslist.

Normaal gezien zou het voordeligere systeem van fiscale regularisatie stoppen op 30 juni. Daardoor steeg het aantal regularisatie-aanvragen de voorbije maanden exponentieel. Vanaf 2 juli gaat een nieuwe regeling van start met hogere boetes, voor een periode van zes maanden.

Maar de voorbije weken was de druk vanuit de fiscale wereld groot om de deadline uit te stellen. De stormloop om nog te profiteren van de huidige voordeligere regeling is immers zo groot dat somige banken in Luxemburg, Zwitserland en België niet meer kunnen garanderen nog voor 30 juni een attest af te leveren. En dat attest is nodig voor een geldige regularisatieaanvraag.

De regering-Di Rupo besliste daarom vrijdagmorgen om de belastingzondaars tijd te geven tot 15 juli om hun regularisatieaanvraag in te dienen. Vanaf die datum begint het nieuwe systeem te lopen. Voor niet-verjaarde fraudezaken gelden boetes van 15 procent voor gewone fraude en 20 procent voor ernstige fraude. Voor verjaarde fraudezaken geldt één boetetarief, van 35 procent.

De regering houdt dus geen rekening met de opmerkingen van de raad van state. Die vond dat er voor verjaarde dossiers een onderscheid moest gemaakt worden tussen gewone en ernstige fraude. Maar het boetetarief blijft 35 procent, hoe ernstig de fraude ook is.

Fiscalisten hadden aangedrongen om de boetes voor verjaarde gewone fraude te verlagen. Maar de regering komt niet tegemoet aan die vraag. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) was geen voorstander van lage boetes. Door het advies van de raad van state naast zich neer te leggen, loopt de regering wel het risico dat iemand naar het Grondwettelijk Hof stapt om de ongelijkheid aan te klagen.

De regering legt ook een tweede opmerking van de raad van state naast zich neer. Ze wees er op dat de regering ook de regularisatie van successie- en registratierechten wil regereln, de facto bevoegdheden van de regio's.

 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud