Belfius komt in schuifjes

Dexia Bank-CEO Jos Clijsters (foto: Belga)

Dexia Bank België gaat vanaf vandaag als Belfius door het leven, voluit Belfius Bank & Verzekeringen. De nieuwe naam, die woensdagavond vervroegd uitlekte, wordt in gespreide slagorde ingevoerd, om de kosten te drukken. Zo zal de naamswijziging in de bankkantoren pas vanaf midden april zichtbaar worden en duiken pas tegen de zomer de eerste Belfius-bankkaarten op. Tegen eind dit jaar moet de operatie grotendeels achter de rug zijn.

De naamswijziging kost de bank de komende twee jaar zo'n 35 miljoen euro, een last die al in de boeken over 2011 is opgenomen. 'Specialisten zeggen dat dat een kostenbewust bedrag is', aldus CEO Jos Clijsters.

Normaal zou de nieuwe naam pas vandaag, donderdag, worden bekendgemaakt op een persconferentie maar hij is dus vroegtijdig uitgelekt. Belfius bevat drie bestanddelen: 'Bel' verwijst naar België. 'Fi' staat voor 'Finance', de financiële sector. 'Us' is het Engelse 'wij'.

'Het geheel, Belfius, duidt op een lokaal verankerde Belgische bank- en verzekeringsgroep, voor en door de gemeenschap', aldus de bank. 'Het tweede deel van de naam, 'Fius', refereert ook naar het Latijnse woord fides en het Franse 'fiable' dat geloof, vertrouwen betekent.'

Romantici

Op haar website maakt de staatsbank nog andere associaties: 'Romantici zullen het allicht niet nalaten 'bel' met 'mooi' te associëren, en technici 'fius' met het Engelse 'fuse' of een (elektrische) zekering. En dat resulteert met wat verbeelding in 'mooie zekerheid'. Alvast mooi meegenomen!'

Romantici zullen het niet kunnen nalaten 'bel' met 'mooi' te associëren

Dexia Bank in persbericht over nieuwe naam Belfius

De bank herhaalt ook met de nieuwe naam een nieuwe start te nemen, met drie duidelijke engagementen: het optimaal vervullen van de maatschappelijke rol, een aangepaste bankservice en duidelijke informatie.

De bedoeling van de nieuwe naam, die dinsdag werd gekozen door de raad van bestuur van de bank, is om een duidelijk onderscheid te maken tussen de genationaliseerde bank en de beursgenoteerde Dexia-holding, de restbank die in ontmanteling is. De problemen bij de holding stralen nu immers al te vaak op de bank af.

Yoghurt

Meteen nadat de nieuwe naam bekendraakte begon het op Twitter tientallen, haast uitsluitend negatieve reacties te regenen. Daarbij werd vaak de associatie gelegd met yoghurt en wel met bifidus, een actief bestanddeel in bepaalde merken yoghurt.

De nieuwe naam werd ook onder meer vergeleken met een slecht personage uit Harry Potter en een bier. Er deden ook meteen grappen de ronde met woordspelingen op de Belgische fiscus en 'Belfailliet'. Eén Twitteraar wist zelfs dat Belfius ook een Italiaans merk is van brandblussers.

Nochtans liet Dexia zich voor de zoektocht naar de nieuwe naam bijstaan door professionals zoals het Gentse merkenbureau Remarkable en het reclamebureau Boondoggle uit Leuven. Maar de werknemers van de bank konden ook voorstellen lanceren en het is een van die voorstellen dat het haalde.

Directievoorzitter Jos Clijsters tilt niet zwaar aan de kritiek op Twitter. 'Twitter is meestal vrij negatief van aard. Elk nieuw merk, welk het ook is, is in het begin ongewoon en met wennen.'

De naam Belfius circuleerde eerder al, maar kreeg toen amper aandacht.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud