Belg iets minder somber

Foto Belga

Het Belgisch consumentenvertrouwen is in maart flink opgeveerd, in die mate dat het dipje van de voorgaande twee maanden in één klap is weggewerkt. Blijkbaar schat de Belg de macro-economische vooruitzichten voor ons land een stuk positiever in.

De statistici polsen sinds de vroege jaren 70 maandelijks 1.600 Belgen naar hun vertrouwen. Uit die rondvraag distilleert de Nationale Bank een consumentenbarometer. En die barometer verbeterde in maart fors, van minus 20 punten tot minus 12. Dat wil zeggen dat er nog 'maar' 12 procentpunten meer pessimisten dan optimisten zijn.

Enkel inzake het spaarvermogen van de gezinnen werden onze landgenoten iets minder optimistisch. Die deelindicator zakte van 0 naar -1 punt.

De rest van het rapport oogt een stuk rooskleuriger. Het sentiment over de financiële situatie van de gezinnen klauterde wat overeind, van -6 naar -4 punten.

Maar het zijn vooral de meningen over de economische situatie van ons land die duidelijk aantrokken. Zo is het sentiment over de economische situatie van België met een evolutie van -25 naar -10 punten een pak minder pessimistisch geworden. De verwachting voor de werkloosheid in België zakte van 47 naar 33 punten (een daling is voor deze deelindex een positieve evolutie).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud