Belgacom, de jackpot van de federale regering

Belgacom-CEO Didier Bellens (l.), naast premier Elio Di Rupo (foto: Photo News) ©PN

De opgestoken middelvinger van Didier Bellens naar de regering heeft een debat op gang gebracht over het aandeelhouderschap van Belgacom. Maar de kans is klein dat de regering-Di Rupo snel afstand doet van haar lucratieve meerderheidsbelang.

Bellens haalde maandag zwaar uit naar de regering-Di Rupo tijdens een nieuwjaarstoespraak. En dat tot grote onvrede van de PS, die Bellens steevast een hand boven het hoofd heeft gehouden.

In een reactie op de uithaal van Bellens noemde minister-president Kris Peeters (CD&V) de uitspraken van Bellens een ‘groteske veralgemening’. ‘Waarom niet praten over de regionalisering van Belgacom?’

Achteraf bleek dat Peeters erop uit is om het aandeelhouderschap van Belgacom te regionaliseren, zodat Vlaanderen ook een graantje kan meepikken van de dividendenlawine die de federale regering elk jaar opstrijkt.

Het zette Open VLD-vicepremier Alexander De Croo ertoe aan om op zijn beurt te pleiten voor de toetreding van privépartners tot het kapitaal. ‘Vlaanderen dat aandeelhouder wordt van Belgacom? Voorwaar een onzalige gedachte. Moeten we niet meer privé-aandeelhouders aan boord brengen?’, vroeg De Croo zich via Twitter luidop af.

Ballonnetje

De vraag is of de liberale vicepremier veel applaus zal krijgen voor zijn proefballonnetje. Voorlopig is het belang van 53,5 procent in Belgacom een jackpot voor de federale regering. Behalve Open VLD zijn er weinig partijen happig om daarvan afstand te doen.

Vorig jaar stortte de telecomoperator 483 miljoen euro op de staatsrekening. Voor dit jaar wordt op hetzelfde bedrag gerekend. Dat scheelt een slok op de borrel als geld moet worden gezocht om het begrotingstekort af te bouwen.

Het is een publiek geheim dat premier Elio Di Rupo - die Bellens in 2003 naar voren schoof als topman van het bedrijf - slechts één telefoontje nodig heeft als Belgacom extra geld op tafel moet leggen voor de begroting.

Door een uiterst voorzichtig beleid te voeren, zorgde Bellens ervoor dat de federale regering elk jaar op voldoende dividenden kon rekenen.

Voorzichtig

Op een bepaald moment drong toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) erop aan om Belgacom een meer voluntaristisch beleid te laten voeren via overnames en/of een fusie. Maar Bellens bleef voorzichtig. En het Fortis-debacle versterkte zijn positie. De kritiek dat hij terugdeinsde voor avonturen in het buitenland speelde plotseling in zijn voordeel.

Het ziet er dus naar uit dat de regering-Di Rupo voorlopig als een hen op haar Belgacom-eieren zal blijven zitten. Een verkoop van de participatie in Belgacom zou de hoge overheidsschuld wel kunnen doen dalen. Maar met de huidige lage rente zou dat slechts een kleine impact hebben op de rentelasten die de overheid betaalt. Dat weegt zeker niet op tegen de honderden miljoenen euro aan recurrente inkomsten die nu elk jaar op de rekening belanden van de federale schatkist.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud