Belgen bij minst flexibele werknemers van Europa

Het magazijn van het e-commercebedrijf Coolblue in Tilburg. De Nederlandse arbeidsmarkt is veel flexibeler dan de Belgische. ©jonas roosens

Slechts een op de tien Belgische werknemers werkt ’s avonds, op zondag of in shifts.

In vergelijking met de meeste andere Europeanen hoeven Belgische werknemers veel minder flexibel te werken. Slechts een op de tien Belgen werkt ’s avonds, op zondag of in shifts. Nachtwerk blijft zelfs een absolute uitzondering, leren nieuwe cijfers van het Steunpunt Werk, dat verbonden is aan de KU Leuven.

De cijfers slaan op het jaar 2017 en er zijn verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel, maar die zijn beperkt.

Zeker met Nederland, waar flexwerk in veel sectoren de norm is geworden, zijn de verschillen groot. Liefst drie op de tien Nederlanders werken geregeld ’s avonds en een op de vijf werkt geregeld op zondag. Dat is typerend voor de flexibele Nederlandse economie. Supermarkten als Albert Heijn zijn vaak tot tien uur ’s avonds en op zondag open. Hetzelfde geldt voor heel wat andere winkels. 

Onder EU-gemiddelde

Ons land blijft qua flexibiliteit ruim onder het Europese gemiddelde.

Toch blijkt België niet helemaal immuun voor de flexibiliseringsgolf. ‘Vooral in het weekend wordt vaker dan vroeger gewerkt’, zegt Sarah Vansteenkiste van het Steunpunt Werk. Dat is onder meer het gevolg van de toenemende populariteit van zondagsopeningen van veel winkels en de verwachtingen van de consument, die bijvoorbeeld wil dat pakjes die tijdens het weekend worden besteld op maandag worden geleverd.

Daarbovenop komt dat de zorg door de vergrijzing een van snelst groeiende sectoren van het land is en dat bijvoorbeeld het verplegend personeel in rust-en ziekenhuizen tijdens de weekends werkt.

Het verschil met Nederland is groot. Drie op de tien Nederlanders werken geregeld ’s avonds en een op de vijf werkt geregeld op zondag.


Maar zelfs met de toename van de jongste jaren wordt in ons land relatief weinig buiten ‘nine to five’ van maandag tot vrijdag gewerkt. ‘Tien jaar geleden zeiden arbeidsmarktexperts dat er in ons land helemaal niet flexibel kan worden gewerkt. Sindsdien is daar wel wat verbetering in gekomen, zoals met de inspanningen om de regels voor nachtarbeid in de e-commerce te versoepelen. Maar de grote sprong is er in ons land nooit gekomen, want velen vinden flexibiliteit een vies woord’, zegt de arbeidseconoom Stijn Baert (UGent).

Nacht- en weekendwerk is in ons land nog altijd erg strikt geregeld en in veel gevallen zelfs verboden.

Arbeidsdeal

De voorbije legislatuur kwamen er enkele wijzigingen in de wetgeving, maar al bij al bleef de impact beperkt. Ook de arbeidsdeal, die de regering-Michel nog opstelde maar door de val van de regering nog niet werd goedgekeurd door het parlement, bevatte weinig maatregelen voor een flexibelere arbeidsmarkt.

‘De regels dateren van de jaren 70 en zijn eigenlijk niet meer aangepast aan de samenleving waarin we leven’, zegt Baert. De werkgeversorganisaties en de bedrijven zijn nochtans vragende partij voor meer flexibiliteit, maar de vakbonden willen daar niet van weten. De bonden vrezen dat werknemers last zullen ondervinden van een verdere flexibilisering.

De regels dateren van de jaren 70 en zijn niet meer aangepast aan de samenleving waarin we leven.
Stijn Baert
Arbeidsmarktexpert UGent


Politiek blijven flexibiliseringsmaatregelen erg gevoelige materie. De werkgeversorganisaties en de bedrijven dringen erop aan, maar de vakbonden houden vast aan het adagium van oud-sp.a-voorzitter Steve Stevaert. Die zei met een boutade dat mensen op zondag niet moeten werken maar bij hun moeder vlaai moeten eten.

Volgens arbeidsmarktexperts kost het gebrek aan flexibiliteit ons jobs. In landen waar flexibel wordt gewerkt, zoals Nederland en Duitsland, zijn een pak meer mensen aan de slag. Het gaat dan veelal over banen voor laaggeschoolden in de dienstensector en de e-commerce, zoals in de magazijnen van Bol.com en Amazon. 

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud