Belgen mogen weer naar Zweden reizen

Zweden ziet het aantal coronabesmettingen weer zakken, waardoor Belgen er weer naartoe mogen reizen. ©AFP

Toeristische trips naar Zweden zijn weer toegelaten. Bij terugkeer wordt wel aangeraden zich te laten testen op corona en minstens tien dagen in quarantaine te gaan.

De overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft de reiscode voor Zweden op zijn website van rood op oranje gezet. Het houdt in dat het reisverbod naar het land wordt opgeheven en dat Belgen bij terugkeer niet verplicht in quarantaine moeten. Zweden was het eerste Europese land waarvoor door ons land een volledig reisverbod was afgekondigd. Dat hield dus maar een paar dagen stand.

Corona-aanpak

De reden is de evolutie in besmettingen. Zweden houdt er een alternatieve corona-aanpak op na met minder strenge maatregelen. Daardoor heeft het een van de hoogste besmettingsgraden van West-Europa. Begin deze week telde het ruim 100 besmettingen op 100.000 mensen. De regel in België is dat landen of delen ervan op rood worden gezet als er lokale lockdowns zijn of het aantal besmettingen er 10 keer zo hoog is als bij ons.

België telt vandaag 11,1 besmettingen per 100.000 mensen, terwijl het in Zweden gezakt is tot 74 per 100.000. Dat cijfer haalt België bij het Europese Agentschap voor Ziektepreventie en -Bestrijding(ECDC). Nu de Zweedse statistieken zijn gezakt, haalt België het land van de zwarte lijst. Toen Zweden deze week op rood werd gezet, ontstond verwarring. Brussels Airlines liet zelfs een vliegtuig opstijgen richting Stockholm, waarna een boze telefoon volgde van Buitenlandse Zaken.

België is niet het enige land dat waakzaamheid vraagt omtrent reizen naar Zweden. Ook Duitsland en Nederland hebben een negatief reisadvies voor het Scandinavische land.

Ook reizen naar Noorwegen en Malta is weer mogelijk. Beide landen hebben hun grenzen weer geopend voor Belgen. Een vierde aanpassing van het reisadvies geldt voor de Italiaanse regio Trento. Voor die regio wordt niet langer gevraagd om een test en quarantaine bij terugkeer, omdat ook daar de coronacijfers positief geëvolueerd zijn.

Buiten Europa

Met de jongste update blijven alleen niet-essentiële reizen naar delen van Portugal, Spanje en naar het Britse Leicester verboden. Bij terugkeer uit die regio's zijn quarantaine en een test bovendien verplicht. Ook verboden zijn niet-essentiële reizen naar landen buiten Europa die niet opgenomen zijn in het reisadvies van Buitenlandse Zaken, dat terug te vinden is op de website.

Reizen naar Cyprus, Denemarken, Ierland, IJsland, Bulgarije, Kroatië, Luxemburg en Roemenië is alleen mogelijk mits quarantaine, een test of andere voorwaarden. Voor die landen geldt code oranje. In de omgekeerde richting worden quarantaine en een test geadviseerd aan terugkeerders uit verschillende van die regio's, maar ook uit delen van Oostenrijk en Zwitserland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud